Programele Operationale ar putea fi modificate pentru prioritizarea proiectelor Strategiei Dunarii

Programele Operationale Sectoriale si Regionale ar putea fi modificate pentru a da prioritate finantarii proiectelor care cad sub incidenta Strategiei Dunarii, a declarat, vineri, pentru Green Report, coordonarorul national pentru Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunarii, Viorel Ardeleanu.

„Pentru Strategia Dunarii nu exista o linie bugetara speciala in cadrul bugetului Uniunii Europene. Se utilizeaza aceleasi fonduri obisnuite: Fondul de Dezvoltare Regionala, Fondul de Coeziune, Life + etc. Exista o anumita tendinta ca pentru urmatorul exercitiu financiar, post 2013, sa se aloce substantial mai multe fonduri pentru proiectele transfrontaliere. Aici s-ar putea gasi locul multor proiecte aferente Strategiei Dunarii. De asemenea, exista si o posibilitatea de a regandi Programele Operationale astfel incat sa dam prioritatea proiectelor care cad sub incidenta Strategiei Dunarii. Mai sunt bugetele nationale, imprumuturile acordate de Banca Europeana pentru Investitii sau fondurile private”, a declarat Ardeleanu.

Potrivit acestuia, Guvernul a aprobat anul trecut un document cu aproximativ 100 de proiecte care vor fi discutate de grupurile directoare pentru fiecare dintre cele 11 domenii prioritare ale strategiei (transport, energie, cultura-turism, calitatea apei, managementul riscurilor, protectia biodiversitatii, educatie, cercetare si tehnologia informatiei, competitivitate, resurse umane, imbunatatirea capacitatii institutionale securitate interna).

In cadrul Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunarii, Romania va coordona trei domenii prioritare: ameliorarea mobilitatii si a intermodalitatii (componenta cai navigabile interioare, alaturi de Austria), promovarea culturii si a turismului (alaturi de Bulgaria) si gestionarea riscurilor de mediu (alaturi de Ungaria).

Obiectivele strategiei pana in 2020

Printre obiectivele Strategiei Dunarii se numara navigabilitatea acesteia timp de 300 de zile, transportul de marfa sa creasca cu 20%, turismul sa creasca cu 50%, cresterea parcurilor nationale cu 20% fata de 2010, cresterea diversitatii speciilor piscicole cu 50%, precum si reducerea zonelor inundabile cu 25%.

De asemenea, se urmareste reducerea cu 20% a nivelului de nitriti si a poluarii organice cu 20% fata de 2010, iar 80% din apa dunarii sa aiba calitatea celei din bazinele de inot.

Cosmin Zaharia

Foto: rockthedesert.typepad.com

Citeste:

Borbely: Harta de risc impotriva inundatiilor, finalizata pana la sfarsitul lui 2013

Studiul de fezabilitate al canalului Dunare-Bucuresti, finalizat in decembrie

Aurescu: Strategia UE va transforma Dunarea intr-o magistrala fluviala moderna compatibila cu mediul inconjurator

Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunarii beneficiaza de finantari de 100 de miliarde euro

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri