Romania este pregatita sa exporte produse agricole ecologice in Statele Unite, dar demersul nu a fost deocamdata facut din cauza cererilor scazute ale americanilor pentru produsele autohtone.
Normele din SUA in ceea ce priveste certificarea ecologica pot fi respectate de producatorii romani, iar calitatea produselor se ridica la standardele impuse. Probleme certificarii si promovarii produselor ecologice la nivel international si mondial au fost discutate in cadrul seminarului "Produsele ecologice- Productie, Certificare si Marketing", organizat de Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucuresti.
"Putem foarte repede sa ajungem pe piata din SUA, insa ne ferim de cererile nepregatite din timp si de parteneriatele care nu sunt de lunga durata. Nu am avut cereri substatiale de produse ecologice din SUA, insa putem obtine cu usurinta certificarea ecologica necesara in Statele Unite", a declarat Ion Toncea, presedintele Federatiei Nationale de Agricultura Ecologica.
Suprafetele cultivate in sistem ecologic cresc de la an la an, spune Ion Toncea. Se estimeaza ca pana in 2013 Romania va avea peste 750.000 de hectare cultivate in sistem ecologic, fata de aproximativ 200.000 de hectare cat au fost cultivate in 2008. Culturile ecologice reprezinta 1% din suprafata cultivabila din Romania.
O productie constanta care sa satisfaca cererile interne dar si externe este unul dintre principalele obiective ale Federatiei Nationale de Agricultura Ecologica. De asemenea, stabilirea unor norme de crestere a pestilor si a altor vietuitoare maritime in sistem ecologic, reprezinta un alt obiectiv al federatiei.
In cadrul seminarului Mark Manis, Senior Trade Policy Advisor din cadrul Departamentului pentru Agricultura din SUA a prezentat standardele de certificare a productiei ecologice in Statele Unite si acordurile de echivalenta internationala privind recunoasterea si comertul cu produse ecologice.
Una dintre diferentele in procesul de certificare a produselor ecologice este ca SUA nu permite ca animalele sa fie tratate cu antibiotice, in timp ce Uniunea Europeana permite producatorilor sa trateze cu o anumita cantitate de animalele bolnave. Un animal tratat cu antibiontice in SUA nu va mai putea fi certificat ca fiind ecologic, fiind scos imediat din sistem.
"In negocierile cu Comisia Europeana se discuta de mult timp legislatia privind antibioticele, insa nu s-a ajuns la nicio concluzie momentan", spune Mark Manis.
Aproximativ 30,4 hectare au fost cultivate in sistem ecologic in 2006, in peste 700.000 de exploatatii din 138 de tari. Australia, China, Argentina si SUA sunt principalii producatori la nivel mondial. 24% din suprafata ecologica totala la nivel global este detinuta de Uniunea Europeana, care alaturi de SUA si Japonia reprezinta principalele piete de import.
Foto: Green Report