Eating Better: Opt sfaturi pentru o alegere mai bună a cărnii și lactatelor

O coaliție de peste 50 grupuri ale societății civile a publicat un ghid care ajută consumatorii să ia decizii mai bune când vine vorba de consumul produselor animale și să înțeleagă mai bine legăturile între hrana consumată și problemele globale actuale. 

produse animale ghid

Campania realizată de coaliția Eating Better se bazează pe abordarea „mai puțin și mai bun” și speră să ghideze consumatorii spre niște alegeri mai sănătoase și mai puțin dăunătoare mediului.  Opt principii au fost stabilite pentru a ajuta oamenii să aleagă hrană mai sănătoasă, cu un impact redus asupra mediului și cu respect față de animale, fără să treacă la vegetarianism și veganism.

Sue Dibb, coordonatorul alianței, a explicat că sistemele intensive de creștere a animalelor afectează nu numai planeta, ci și sănătatea noastră.

„Producția cărnii la nivel industrial are un impact devastator asupra sănătății noastre, a bunăstării animalelor și a sănătății planetei. Pe măsură ce oamenii devin tot mai conștienți de ceea ce mănâncă, o atitudine către carne și lactate de «mai puțin și mai bun» oferă un pas pozitiv înainte.”

Iată cele 8 principii pentru consumul mai sustenabil al produselor animale:

  1. Alege mai bine pentru climă

Toate produsele animale au o amprentă de carbon ridicată, așa că moderația este importantă indiferent de felul cum sunt crescute. Carnea de la animale rumegătoare, cum ar fi vacile, oile și caprele, contribuie la mai multe emisii decât carnea de la păsări și porci.

Modul în care animalele sunt crescute contribuie la emisiile de gaze cu efect de seră. Producția animalelor crescute cu grâne și soia contribuie indirect la problema emisiilor din cauza defrișărilor și a schimbării utilizării terenurilor.

Autorii recomandă alegerea cărnii și a lactatelor de la sisteme de producție bazate pe pășuni, dar doar când sunt consumate ca parte a unei diete cu mai puțină carne, subliniind că alegerile mai bune au sens doar în contextul consumului redus de produse animale. Ei recomandă o dietă bazată în principal pe plante și un consum redus de carne și lactate.

  1. Alege mai bine pentru animale

Creșterea intensivă a animalelor presupune metode de exploatare care sunt extrem de crude. Comportamentul natural al animalelor este restricționat, iar sănătatea lor este de cele mai multe ori grav afectată. Animalele primesc antibiotice pentru a rezista la boli, care ajung apoi în lanțul alimentar.

Autorii recomandă alegerea cărnii și a lactatelor de la animale care sunt crescute în mod natural, în sisteme extensive care le oferă grija și condițiile de care au nevoie.

  1. Alege mai bine pentru natură

Intensificarea agriculturii a dus la distrugerea habitatelor naturale și la pierderea vieții sălbatice, fiind una dintre principalele surse de poluare a apei și de contaminare cu amoniac. Extinderea zonelor agricole destinate hranei animalelor duce la defrișarea pădurilor și la distrugerea ecosistemelor. De exemplu, 97% din soia cultivată este oferită animalelor, sacrificând în schimb pădurile din Amazon și din sud-estul Asiei.

Ghidul recomandă evitarea hranei importate pe cât posibil și alegerea cărnii și a lactatelor de la animale care sunt hrănite cu legume locale.

  1. Alege mai bine pentru a hrăni lumea în mod echitabil

O jumătate din proteinele din plante crescute în întreaga lume (o treime din calorii) sunt oferite animalelor pentru producția cărnii. Această metodă este extrem de ineficientă. Calculele arată că dacă lumea ar consuma de două ori mai puțină carne de la animale care se hrănesc cu grâne, ar fi disponibilă suficientă mâncare pentru a hrăni două miliarde de oameni.

Studiul sugerează evitarea cărnii de la animale ruminante și includerea acestor grâne și plante în dieta personală.

  1. Alege mai bine pentru sănătate

Carnea și lactatele sunt nutritive, însă cantitățile consumate în prezent în societățile vestice sunt excesive. Plantele sunt o sursă excelentă de proteine, după cum dovedesc animalele masive ca gorilele și caii, care au o putere fizică impresionantă și au o dietă vegetariană. Consumul ridicat de carne a fost asociat cu boli ale inimii, diabet și cancer.

Conform raportului, reducerea consumului de produse animale și alegerea unei diete bazate în principal pe plante va avea efecte benefice asupra sănătății. Este recomandată minimizarea consumului de carne procesată, consumul de cel mult 70g pe zi de carne roșie pe zi și alegerea produselor de la animale care au fost hrănite cu o dietă naturală, variată.

  1. Alege mai bine pentru folosirea responsabilă a antibioticelor

Apariția bacteriilor rezistente la antibiotice este una dintre problemele majore ale lumii care ar putea avea consecințe dezastruoase. În Uniunea Europeană, 65-75% din antibiotice sunt consumate de animale.

Medicamentele sunt folosite pentru a promova creșterea artificială a animalelor și pentru a le proteja de boli cauzate de condițiile de trai. Studiul recomandă alegerea animalelor crescute cu standarde ridicate de bunăstare, care sunt mai sănătoase și nu au nevoie de antibiotice.

  1. Alege mai bine pentru reducerea risipei

Autorii raportului încurajează achiziționarea de porții mai mici de carne de la măcelari locali care sunt dispuși să taie cantitatea de carne dorită.

  1. Alege mai bine pentru traiul fermierilor

Studiul încurajează susținerea fermierilor locali care își pot câștiga traiul crescând animalele în moduri mai blânde și sănătoase. Creșterea animalelor la nivel industrial îngreunează viețile micilor producători, care deși de cele mai multe ori oferă produse superioare calitativ, sunt deseori aduși la prag de faliment de marii producători.

carturesti.ro

Conform Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO), sectorul creșterii animalelor este printre principalii trei contribuitori la cele mai mari probleme de mediu ale lumii. În luna martie, 20 de asociații ecologice au cerut Uniunii Europene să reducă producția și consumul produselor animale și să realizeze o evaluare comprehensivă a efectelor creșterii animalelor la scară industrială.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri