Guvernul canadian și doi dintre cei mai mari producători de aluminiu din lume au dezvăluit o nouă tehnologie care reduce drastic emisiile de dioxid de carbon provenite de la producția de aluminiu.
Noua tehnologie ar putea revoluționa modul în care este fabricat unul dintre cele mai des folosite materiale din lume. Aluminiul este utilizat în fabricarea a numeroase produse, cum ar fi mașini, materiale de construcții, utilaje industriale, produse electrice și cutii pentru băuturi.
Modul în care aluminiul este produs este aproape același ca în anii 1880, când au fost inventate primele procedee de topire ale metalului. Guvernul canadian, împreună cu producătorii de aluminiu Alcoa și Rio Tinto, au prezentat o nouă tehnologie care este „cea mai semnificativă dezvoltare în producția aluminiului din ultimul secol”.
Companiile au anunțat că noua metodă va reduce producția de dioxid de carbon cu 6.5 miliarde de tone pe an, adică echivalentul emisiilor a 1.8 milioane de vehicule, doar în Canada, unde va fi întâi folosită. Costurile de funcționare vor fi reduse cu aproximativ 15%.
Topirea aluminiului după metoda convențională necesită anozi făcuți din materiale bogate în carbon, acesta fiind un bun conductor de electricitate, ieftin și disponibil în abundență. În timpul procesului de topire, anozii de carbon sunt distruși și emit dioxid de carbon.
Noul proces folosește un material brevetat dezvoltat de Alcoa și Rio Tinto în ultimul deceniu care poate înlocui carbonul. Când este folosit în topire, emite oxigen în loc de dioxid de carbon.
Metoda nu va reduce nevoia de cantități mari de energie electrică pentru topirea aluminiului, însă dacă energia va proveni din surse regenerabile, emisiile de CO2 rezultate din procesul de producție vor fi eliminate complet.
Producția de aluminiu contribuie cu 0.8% la emisiile de gaze cu efect de seră, iar cererea continuă să crească. Însă aluminiul este un material pe care se bazează multe planuri de a reduce emsiiile. De exemplu, în industria auto, mașinile de aluminiu sunt mai ușoare decât cele făcute din oțel, având nevoie de mai puțin combustibil. Aluminiul este de asemenea ușor de reciclat.
Produsele care folosesc noua tehnologie vor fi disponibile pe piață după 2024.