Producția de energie din surse regenerabile a crescut, la nivel global, cu 50%

Producția de energie din surse regenerabile a crescut, la nivel global, cu 50% și se va tripla în urătorii cinci ani, arată ultimul raport al Agenției Internaționale pentru Energie (IEA), citat de Hotnews. În ultimul deceniu, eforturile susținute la nivel mondial pentru tranziția către surse de energie mai curate au atins un punct de referință semnificativ. Extinderea masivă a capacității de producție a energiei regenerabile în 2023 a depășit orice creștere anterioară din ultimele trei decenii, oferind lumii o șansă reală de a atinge obiectivul de triplare a capacității globale până în 2030, așa cum a fost stabilit la Conferința privind schimbările climatice COP28.

Potrivit raportului IEA, capacitatea globală de producție a energiei regenerabile a crescut cu 50% în 2023 față de anul precedent, atingând aproape 510 de gigawați (GW). Energia solară a reprezentat trei sferturi din această expansiune, iar China a fost liderul incontestabil în domeniu, punând în funcțiune în 2023 la fel de multe panouri fotovoltaice cât toate statele, în 2022. De asemenea, producția de energie eoliană din China înregistrat o creștere semnificativă de 66% față de anul precedent. Totodată, Statele Unite, Uniunea Europeană și Brazilia au contribuit la această creștere istorică, atingând niveluri-record de producția a energiei regenerabile.

Raportul IEA este prima evaluare comprehensivă a tendințelor globale privind producția energiei regenerabile după COP28 și preconizează că producția globală de energie regenerabilă va crește la 7 300 GW în perioada 2023-2028. Energia solară și eoliană vor reprezenta 95% din această expansiune, cu proiecția ca energiile regenerabile să depășească cărbunele și să devină cea mai mare sursă de generare a electricității la nivel mondial până la începutul anului 2025.

Cu toate acestea, pentru a atinge obiectivul de triplare a producției până în 2030, convenit la COP28, este nevoie de un efort susținut. Raportul IEA arată că există diferențe semnificative între țări, regiuni și tehnologii în ceea ce privește calea către acest obiectiv ambițios. În economiile avansate și în cele emergente, provocările includ incertitudinea politicilor de mediu, investiții insuficiente în infrastructură și birocrația împovărătoare. În țările emergente și în curs de dezvoltare, accesul la finanțare, guvernarea eficientă și cadrul legal sunt esențiale pentru a reduce riscurile și pentru a atrage investiții.

Raportul subliniază, de asemenea, progresele semnificative în implementarea tehnologiilor de producție a energiei solare și a energiei eoliene în Statele Unite, Uniunea Europeană, India și Brazilia. Reducerea semnificativă a costurilor panourilor fotovoltaice în 2023, cu aproape 50% față de anul precedent, și previziunile că producția va depăși cererea până la sfârșitul anului 2024, indică o continuare a acestei tendințe pozitive. Cu toate acestea, industria eoliană (în afara Chinei) se confruntă cu provocări legate de perturbările continue în lanțul de aprovizionare, costuri mai ridicate și timpul prea lung pentru obținerea permiselor.

În privința hidrogenului bazat pe surse regenerabile, raportul oferă o perspectivă realistă asupra proiectelor anunțate la nivel global, indicând că doar 7% din capacitatea propusă va fi funcțională până în 2030. Progresele lente în luarea deciziilor privind investițiile, alături de interesul limitat din partea beneficiarilor și costuri mai ridicate de producție, au determinat o involuții a proiectelor.

Un alt aspect evidențiat în raport este creșterea rolului biocarburanților, Brazilia și India urmând să genereze 70% din cererea globală în următorii cinci ani. Biocarburanții încep să-și arate valoarea în sectoare cum ar fi transportul aerian și ca înlocuitor pentru combustibilii extrem de poluanți, cum ar fi motorina. Cu toate acestea, raportul subliniază că implementarea biocarburanților trebuie să accelereze semnificativ pentru a se alinia cu obiectivul ambițios emisii nete zero până în 2030.

În concluzie, raportul IEA oferă o privire cuprinzătoare asupra progreselor și provocărilor din domeniul energiilor regenerabile la nivel mondial. Deși există progrese semnificative, drumul către atingerea obiectivului global de triplare a capacității până în 2030 este încă deschis, iar eforturile continue la nivel internațional, susținute de politici eficiente și finanțare adecvată, vor fi cruciale pentru a transforma această viziune în realitate.

Citește și:

Cererea de proiecte fotovoltaice va menține trendul crescător și în anii următori, deși prețul energiei a scăzut mult în 2023

Piața instalărilor de panouri fotovoltaice la blocurile de locuințe din România, evaluată la peste 800 milioane euro

spot_img

Ultimele știri