Al doilea producator de bauxita al Indoneziei, PT Koba Tin, trebuie sa nu mai foloseasca sub-contractori pentru minerit din moment ce compania se confrunta cu cea de-a doua investigatie referitoare la mineritul ilegal, a aratat un oficial al guvernului, citat de Reuters.
Indonezia este cel de-al doilea producator de bauxita dupa China. Masurile guvernului de a opri mineritul ilegal in insulele Bangka si Belitung demarate la sfarsitul anului 2006 au dus la inchiderea a mai multor mici topitorii.
In ianuarie, politia a inchis depozitul companiei si operatiunile de topire din cauza afirmatiilor ca compania ar fi depozitat bauxita in paduri protejate, atragand temeri ca din aceasta cauza au scazut rezervele, lucru care a impins preturile la bauxita la niveluri record in aceasta luna.
„Koba Tin nu ar trebui sa mai angajeze sub-contractori. Acesta este deja al doilea caz in care este implicata compania, asa ca ar face bine sa nu mai angajeze sub-contractori. Ar trebui sa opereze cu propriile resurse”, a aratat Simon Sembiring, director general al departamentului de mine si resurse geotermale, in cadrul Ministerului pentru Energie si Minerit.
Koba Tin este detinuta in proportie de 75% de Malaysia Smelting Corp. Bhd, in timp ce compania detinuta de statul indoneziat, Pt Timah, cea mai mare companie de minerit integrat de bauxita, detine restul.
Cele doua companii si alte 33 de topitorii mai mici opereaza in insulele Bangka si Belitung din Sumatra. Acesta este cel de-al doilea caz de minerit ilegal cu care se confrunta compania, dupa ce trei directori, inclusiv presedintele companiei Anuar Sidek au fost absolviti in august 2007 de acuzatiile de minerit ilegal in insule.
In ultimul caz politia a arestat 12 oameni, inclusiv cinci oficiali Koba Tin si un politician local. Saptamana trecuta politia a sigilat un vas care descarca 1.400 tone de minereu de bauxita la depozitele Timah din cauza ca nu avea documentatia necesara.
Malaysian Smelting a aratat intr-un comunicat ca masurile de control interne ale Koba Tin si o investigatie au confirmat deja ca intreaga productie a sub-contractorilor companiei provine din mineritul legal, prevazut in contractul de munca si in afara zonelor de paduri protejate.
In ciuda noile masuri, transporturile navale din Bangka sunt destul de multe, lucru care sugereaza ca topitoriile trimit multe stocuri, au aratat surse din cadrul industriei.
Exporturile de bauxita din cele doua insule s-au marit cu 735 in ianuarie in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, conform datelor ministerului comertului. Exporturile din ianuarie s-au ridicat la 9.914 tone metrice de la 5.716 tone metrice in ianuarie 2007 si 3.330 tone metrice in decembrie.
„Aproximativ 36 de containere au plecat din Bangka ieri, iar pe 5 martie alte 100 de containere vor pleca de pe insula. Nu cred ca exporturile scad. Logic vorbind ele ar trebui sa scada”, a afirmat o sursa din portul principal Bangka.