Producatorii „solari”, pasuiti de Guvern pentru scoaterea terenurilor din circuitul agricol

Autoritatile romane au modificat Ordonanta de Urgenta nr. 57 din 7 iunie 2013 prin care impunea scoaterea din circuitul agricol a terenurilor pe care se afla centralele solare pana in data de 1 iulie a anului curent.

Astfel, termenul de scoatere din circuitul agricol s-a prelungit pana la sfarsitului lui 2013. Potrivit legii, din cauza amplasarii unitatilor de productie energetica, producatorii vizati nu se mai aliniaza la standardele oficiale si nu mai pot primi certificate verzi.

Insa acest act normativ nu rezolva nici pe departe subiectele care din agendele strategice ale companiilor de profil, insa reprezinta un semnal pozitiv ca statul este receptiv la dinamica de afaceri locala si la coordonatele concurentiale, si un punct de plecare pentru actiuni viitoare.

(…) prevederea privind excluderea de la beneficiul schemei de promovare a centralele fotovoltaice care, la data intrarii in vigoare a ordonantei (adica la 1 iulie 2013) se aflau pe terenuri situate in circuitul agricol, (adica circa 90% din centralele construite sau in curs de construire), a constituit dovada evidenta a unui demers incoerent si nerezonabil, de natura a dezechilibra si crea confuzii intr-un mediu investitional si asa fragil”, a declarat Madalina Hagima Hristescu, Managing Partner al Casei de Avocatura HM & Partners.

Potrivit acesteia, ratiunea introducerii acestei restrictii a avut in vedere protejarea circuitului agricol si instaurarea unui sistem de natura a securiza intrebuintarea suprafatelor agricole in scopul si cu destinatia proprie acestora.

In conditiile in care, pana la intrarea sa in vigoare, toti investitorii potential afectati au demarat, in sistem de urgenta, sub presiunea termenului de 01 iulie 2013, procedurile de scoatere din circuitul agricol, multe dintre acestea insa fara a avea siguranta indeplinirii si finalizarii formalitatilor in timp util”, a adaugat Hristescu.

Reprezentanta HM & Partners a subliniat ca modificarea restabileste coerenta cadrului legislativ prin introducerea unui termen rezonabil  de 6 luni, in baza caruia investitorii din sfera producerii energiei din centrale fotovoltaice obtin ragazul necesar, pana la 31 decembrie 2013, pentru  scoaterea din circuitul agricol terenurie pe care sunt situate aceste centrale.

Sa stopam “nebunia panourilor fotovoltaice”

Zoltan Nagy – Bege, membru in Consiliul de Administratie al ANRE, a declarat, in cadrul conferintei “Adevarul despre Energie”, ca masura de scoaterea din circuitul agricol a terenurilor pe care se afla centralele solare a fost luata pentru a stopa “nebunia panourilor fotovoltaice”.

Zoltan Nagy – Bege, membru in Consiliul de Administratie al ANRE

Nu este vorba de a proteja terenurile agricole, ci de a stopa aceasta nebunie a panourilor fotovoltaice de zeci de MW. Nu este normal, pentru ca aceste parcuri nu sunt in apropierea locurilor de consum. Consumul de energie scade, am ajuns chiar la sub 4.000 MW. Cea mai mare limita este consumul si la energie electrica, si la gaze. Daca nu avem consum, nu avem ce face cu aceasta energie sau aceste gaze naturale”, a spus acesta.

Potrivit datelor Transelectrica, puterea instalata a centralelor fotovoltaice operationale din Romania si care beneficiaza de certifcate verzi este de 258,2 MW. In primele cinci luni ale anului acestea au primit 391.732 de certificate verzi, adica 7,5% din numarul total de certificate verzi acordate.

La un pret mediu de 210 lei per certificat, valoarea certificatelor verzi acordate se ridica la peste 82,2 milioane lei.

Comparativ, pe tot parcursul anului 2012, instalatiile fotovoltaice au primit 45.269 certifcate verzi, adica 0,81% din cele peste 5,5 milioane acordate.

Guvernul a adoptat, in 4 iunie, Ordonanta de urgenta pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile, act normativ care prevede ca recuperarea certificatelor verzi se va face incepand cu 31 martie 2017 pentru centralele hidro si solare, respectiv incepand cu 1 ianuarie 2018 pentru centralele eoliene.

De asemenea, au fost pastrate prevederile din proiectul de act normativ lansat de Ministerul Economiei care propunea amanarea temporara, incepand cu 1 iulie 2013, a acordarii unui numar de certificate verzi pentru fiecare 1 MWh produs de centrale electrice hidro noi cu puteri electrice instalate mai mici sau egale cu 10 MW (un certificat verde), de centrale eoliene (un certificat verde), respectiv de centrale electrice solare (doua certificate verzi).

spot_img

Ultimele știri