Producătorii de ambalaje din Marea Britanie vor plăti reciclarea acestora

Potrivit unei noi strategii, retailerii și producătorii de ambalaje din Marea Britanie vor fi obligați să suporte costul integral al colectării și reciclării produselor lor. Legislația va intra în vigoare în 2021 și va începe să producă efecte în 2023.

deșeuri de ambalaje

Supermarketurile și alți retaileri vor putea suferi penalizări dacă scot pe piață ambalaje care sunt greu de reciclat, cum sunt tăvițele negre din plastic. La polul opus, cei care produc ambalaje care pot fi reciclate ușor, vor avea de plată mai puțin.

În prezent, autoritățile acoperă 90% din costurile colectării și reciclării ambalajelor, iar business-urile, doar 10%. Planul propune, de asemenea, și plata de către aceștia a serviciilor de curățare a murdăriei pe care o creează ambalajele lor, atunci când sunt transportate sau depozitate.

Noua strategie privind resursele și deșeurile prevede:

  • Introducerea unei taxe pentru produsele din plastic de unică folosință care conțin mai puțin de 30% material reciclabil.
  • Interzicerea ambalajelor din plastic, acolo unde există alternative
  • Legislația care să permită guvernului să specifice categoriile de bază care să fie colectate de către autorități și operatorii de deșeuri.
  • Adoptarea unei scheme care permite returnarea sticlelor de sticlă și a conservelor
  • Asigurarea că toate gospodăriile colectează separat resturile alimentare
  • Încercarea construirii unei piețe mai puternice a reciclabilelor.

„Împreună putem să devenim, dintr-o societate care aruncă lucruri, una care vede deșeurile ca o resursă valoroasă”, a declarat Michael Gove, secretarul ministerului Mediului, potrivit The Guardian. „Vom reduce utilizarea produselor de unică folosință din plastic, vom rezolva problema făcând poluatorii să plătească și vom sfârși scandalul economic, moral și de mediu care îl reprezintă risipa alimentară”.

Green Report Shop Produse alimentare eco

Strategia, care funcționează deja în câteva țări europene precum Germania, Belgia și Olanda, va intra în vigoare în Marea Britanie în 2021 și va începe să producă efecte în 2023. Acest termen pare foarte îndepărtat pentru unii, iar criticile au început imediat să apară.

„Sistemul de returnare a sticlelor din plastic, promis în 2018, nu va fi gata până în 2023. Iar deșeurile textile care se adună în gropile de gunoi vor fi abordate mult după aceea. Ținând cont că oamenii de știință avertizează că mai avem doar 12 ani pentru a combate schimbările climatice, această strategie este prea mică, prea înceată”, a comentat Mary Creagh, președintele comisiei de audit pentru mediu.

Fonduri pentru combaterea risipei alimentare

cină comunitară risipă alimentară 1

Noua strategie prevede reglementări și pentru reducerea risipei alimentare: „companiile alimentare trebuie să facă mai mult pentru a face lanțul de aprovizionare mai eficient și să prevină ca risipa alimentară să se producă, începând de la ei”.

Guvernul va lansa un proiect pilot în 2019, în care vor fi implicate business-uri și organizații de caritate. Finanțarea pe care o acordă autoritățile este de 15 milioane de lire sterline.

Proiectul vine în completarea planului „Food Waste Reduction Roadmap” lansat în septembrie 2018 și care prevede înjumătățirea risipei alimentare. Până acum, 89 de companii și-au anunțat participarea la acest plan.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri