Studiu: marii producători de carne ai lumii nu își măsoară emisiile de gaze cu efect de seră

72% dintre marii producători de carne și pește ai lumii nu își măsoară sau raportează emisiile, fiind un impediment major pentru îndeplinirea obiectivelor din cadrul Acordului de la Paris, conform unui nou studiu.

Indicele Coller FAIRR Protein Producers examinează angajamentele sociale și de mediu făcute de 60 dintre cei mai mari producători de carne și pește din lume. Deși producția animalieră generează 14.5% dintre emisiile de gaze cu efect de seră la nivel global, trei din patru companii nu au dovezi că își măsoară sau raportează emisiile.

Multe dintre companiile studiate folosesc sisteme integrate pe vertical, aprovizionându-se cu carne de la fermieri, procesând-o în propriile abatoare și vânzând-o apoi către companii cunoscute cum ar fi McDonalds, Walmart, Nestle și Danone.

Însă analiza realizată de Farm Animal Investment Risk and Return (FAIRR) arată că aceste companii își neglijează responsabilitățile sociale. FAIRRR au analizat informațiile autodeclarate de companii și au stabilit indicatori principali de performanță pentru obiective ca reducerea defrișărilor, reducerea folosirii antibioticelor sau consumul de apă. În medie, 60% dintre companii nu gestionează riscurile critice sau nu fac publice informații de bază.

Shefali Sharma, director al Institutului pentru Agricultură și Politici Comerciale (IATP), a explicat pentru The Guardian că aceste companii trebuie să fie trase la răspundere pentru emisiile lor și au nevoie de strategii de reducție a emisiilor credibile și verificabile în mod independent.

„Merită mereu amintit că nu există carne ieftină – aceste industrii au fost subvenționate ani întregi de către public deoarece plătim pentru poluarea mediului, costuri legate de sănătatea publică pe care nu le includ în modelele lor de afaceri. Aici trebuie să intervină guvernele.”

Una dintre cele mai mari probleme cauzate de marile companii este contribuția la schimbările climatice, experții avertizând că industria pune în pericol implementarea Acordului de la Paris. În ultimul deceniu, numeroase studii au arătat că producția de carne roșie are nevoie de foarte multă energie și apă, spre deosebire de majoritatea grânelor și legumelor. Însă mulți oficiali ezită să propună o reducere a consumului de carne, în ciuda presiunilor făcute de către ONG-uri.

Utilizarea antibioticelor este o altă problemă care riscă să devină una dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății publice globale. Deși în ultimii ani au apărut dovezi tot mai clare privind consecințele folosirii excesive a antibioticelor pentru animalele de fermă, 77% dintre companiile studiate prezintă un risc crescut când vine vorba de antibiotice și nu au luat măsuri pentru a reduce folosirea în exces a acestora.

Despăduririle sunt o altă problemă ignorată de multe dintre companii. Doar una dintre cele 24 de companii care procesează carne de vită și lactate (unde despăduririle sunt un risc crescut) este catalogată ca fiind cu risc redus. O analiză recentă realizată de Forest 500 arată că doar 17% dintre crescătorii de bovine au politici legate de despăduriri.

somproduct.ro

Emily Farnworth, șefă a Climate Change Initiatives în cadrul Forumului Economic Mondial, a declarat că este nevoie urgentă de schimbări majore în domeniul producției animaliere.

„Este necesară o schimbare majoră, sistemică a modului în care ne aprovizionăm cu proteine dacă vrem să reducem emisiile de gaze cu efect de seră, defrișările, pierderea habitatelor și stresul hidric. Aceasta poate fi atinsă dacă afacerile și legislatorii, lucrând cu ultimele tehnologii din domeniul hranei, colaborează pentru a crea o revoluție a hranei sustenabilă și nutritivă care satisface cererea zilei de mâine.”

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri