Procedura de urgenta pentru Delta Dunarii

Ministerul Mediului si Padurilor va urgenta procesul de aprobare a Planului de Management al Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (RBDD), s-a stabilit in cadrul intalnirii dintre ministrul Mediului, Rovana Plumb, si reprezentantii ONG-urilor de mediu din Romania.

In paralel, va demara procesul de management al speciilor din RBDD.

“Mediul este un domeniu in care Romania poate face progrese rapide si reale doar printr-o colaborare extrem de stransa intre autoritati si societatea civila de profil. ONG-urile de mediu au fost, in ultimii ani, mai active, mai implicate, mai informate si mai realiste decat multi dintre reprezentantii guvernamentali, astfel incat expertiza lor e pretioasa si indispensabila. Trebuie sa ne miscam rapid, pentru a arde etapele, pentru a recupera decalajele si pentru a ne apropia urgent de modelul european de societate sustenabila, in care grija fata de mediu este un reflex normal si obligatoriu“, a declarat, cu acest prilej, ministrul Rovana Plumb.

Intalnirea cu ministrul Rovana Plumb s-a realizat conform unei solicitari a organizatiilor ecologiste, inaintata inca din timpul mandatului ministrului Laszlo Borbely.

Alte teme discutate la reuniunea de la Ministerul Mediului au fost managementul deseurilor, oprirea defrisarilor ilegale, sanatatea apelor, protejarea spatiilor verzi, moratoriul exploatarii gazelor de sist, energia verde, schimbarile climatice, conservarea biodiversitatii si buna administrare a Fondului de Mediu.

Plan pentru analizarea oportunitatii microhidrocentralelor

Pe de alta parte, la sugestia organizatiilor ecologiste, Ministerul Mediului a anuntat ca doreste oprirea lucrarilor actuale de constructie a microhidrocentralelor, in vederea evaluarii impactului lor asupra naturii.

Pe viitor ar putea fi realizat un plan national pentru MHC, care sa analizeze oportunitatea constructiei de microhidrocentrale pe cursurile raurilor de pe teritoriul Romaniei.

In alta ordine de idei, Ministerul Mediului va avea in vedere cofinantarea prin Administratia Fondului pentru Mediu (AFM) a programului LIFE +. Acesta reprezinta cel mai avansat program de finantare pentru mediu din Uniunea Europeana, care acopera domenii precum schimbarile climatice si biodiversitatea.

„La Fondul de Mediu sunt multe de discutat, in privinta directiei in care se duc fondurile”, a precizat, pentru Green Report, Mircea Ilie, vicepresedintele ViitorPlus – asociatia pentru dezvoltare durabila. "Va fi mult de lucru, in vederea reorganizarii Fondului pentru Mediu. Avem discutii in acest sens inca de pe vremea cand Ministerul Mediului era condus de Laszlo Borbely si de Mihai Razvan Ungureanu", a confirmat, pentru Green Report, Irina Dobrita, coordonator comunicare Ecopolis.

"Rabla nu este program de mediu, ci de subventionare a industriei auto"

O propunere a organizatiilor de mediu este dirijarea catre programul LIFE+ a banilor obtinuti prin reducerea finantarii, din Fondul de Mediu, a programului Rabla.

Organizatiile ecologiste considera ca acest program "nu este program de mediu, ci de subventionare a industriei auto". "Eficienta masurilor de protectie a mediului ar fi mult mai mare prin alte programe, nu prin subventionarea industriei auto. Si alte tari europene subventioneaza producatorii auto, dar acolo aceste initiative nu sunt prezentate ca programe de mediu”, a subliniat Mircea Ilie.

Mihai Diac

Comentariile tale pot fi postate aici

Citeste si:

Ecologistii se lupta cu microhidrocentralele
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri