Ecologistii se lupta cu microhidrocentralele

Organizatiile de mediu din Romania au trimis noului ministru al Mediului, Attila Korodi, o scrisoare prin care solicita, din nou, stoparea lucrarilor de constructie de microhidrocentrale in judetul Arges.

Ecologistii semnaleaza “abuzurile de mediu din Masivul Fagaras de pe raurile Capra, Buda, Otic, constatate cu ocazia lucrarilor de constructie pentru mai multe microhidrocentrale” si solicita ministrului Attila Korodi “sa opreasca lucrarile si sa analizeze in mod corespunzator situatia din teren”.

Acord de mediu emis pentru lucrari deja realizate

In scrisoarea adresata ministrului, ecologistii subliniaza ca “Agentia Regionala de Protectia Mediului Pitesti a emis, abuziv, dupa realizarea a peste 80-90% din lucrari, Decizia Nr. 45 din 9 martie 2012, privind actualizarea Acordului de mediu nr. 14/09.11.2009 revizuit la 25.02.2010, act care contine prevederi noi, care corespund de fapt lucrarilor anterioare, efectuate pana la aparitia acestei noi decizii, si care se aflau deja in afara acordului de mediu valabil la momentul realizarii acestor lucrari”.

Dan Barbulescu, director executiv al Asociatiei Salvati Dunarea si Delta, a precizat, pentru Green Report, ca scrisoarea trimisa noului ministru al Mediului reprezinta o continuare a protestelor incepute in toamna anului 2011. “Pe majoritatea raurilor de munte se pregatesc asemenea lucrari. A venit primavara, se reiau lucrarile, iar pe noi ne-au dus cu vorba”, spune Dan Barbulescu.

"Am stopat lucrarile ca sa iasa avizul nou"

Directorul executiv Catalin Badea, reprezentantul firmei Imob Expert Consulting, a confirmat pentru Green Report ca, pe timpul iernii, “am stopat lucrarile, ca sa iasa avizul nou, si le-am reluat zilele trecute. Continuam proiectul hidroenergetic, iar intrarea in functiune este programata la sfarsitul anului 2012”. Pe de alta parte, directorul executiv Badea a precizat ca organizatiile de mediu “nu ne-au contactat nici anul trecut nici anul acesta”, iar in ce priveste impactul lucrarilor de constructie asupra mediului, “noi am incercat sa nu facem compromisuri, nici intr-o parte nici in alta”.

Chiar daca noul ministru Korodi nu va reactiona, dupa cum nici fostul ministru, Laszlo Borbely, "n-a vrut sa recunoasca situatia din teren", chestiunea microhidrocentralelor se va transa in urma anchetei pe care o deruleaza in acest moment alte institutii ale statului, “asa cum trebuia sa se intample de la bun inceput”, a precizat, pentru Green Report, reprezentantul ecologistilor din judetul Arges, Ovidiu Mihut.

Ancheta ar viza nu doar lucrarile derulate de Imob Expert Consulting, ci si cele incepute, acum cateva zile, de o alta firma – Mobil Den Steel. Aceasta a lansat un proiect hidroenergetic in aval de cel al firmei Imob Expert Consulting, tot pe raul Capra.

Mihai Diac

Citeste si:

Zona protejata a Muntilor Fagaras se transforma in santier de constructii (Video)

Microhidrocentralele devin problema majora pentru autoritatile de mediu din Romania
 

spot_img

Ultimele știri