Probleme de mediu puse pe tapet

Romania trebuie sa ia masuri urgente pentru reducerea nivelului de emisii de gaze cu efect de sera si pentru adaptarea la conditiile schimbarilor climatice. de asemenea, este necesara elaborarea unui plan de actiune pentru adaptare, care sa identifice domeniile sensibile in ceea ce priveste mediul, institutiile responsabile pentru dezvoltare si politicile necesare la nivel sectorial, a aratat, in discursul sau, ministrul Mediului Attila Korodi, prezent la conferinta "masuri de adaptare si reducere a impactului schimbarilor climatice".

Masurile evidentiate de invitati in cadrul conferintei sunt dez voltarea energiilor regenerabile si investitii in reteaua de distributie a energiei electrice si in statiile de transformare. O alta solutie este agricultura durabila, care trebuie sa identifice acele soiuri care rezista noilor conditii meteo. Transporturile reprezinta un alt sector in care se pot aduce imbunatatiri considerabile prin adaptarea drumurilor la oscilatiile de temperaturi.

O problema presanta in prezent pe masa Ministerului Mediului o constituie dezechilibrul ecosistemelor ca Delta Duna rii. Despre proiectul de renaturare al Deltei, Ana Lucia Varga, secretar de stat in cadrul ministerului, a declarat pentru "Green Report": "Am prevazut in buget fonduri pentru lucrari pe care, din pacate, nu le putem realiza deoarece Consiliul Judetean Tulcea nu doreste sa aprobe acel protocol transmis prin Administratia Delta Dunarii prin care sa ne puna terenurile la dispozitie pe perioada lucrarilor. Noi nu putem sa realizam lucrari daca nu se semneaza acel protocol pentru ca nu putem sa realizam lucrari pe un teren care nu ne este dat in administrare". Secretarul de stat a mai subliniat ca protocolul prevede alocarea a peste 10 milioane de euro pentru lucrari de canalizare, epurare, alimentare cu apa si gestionarea deseurilor, lucrari de care se va ocupa CJ Tulcea daca accepta lucrarile de renaturare. Pentru renaturarea a opt zone din Delta au fost alocate aproximativ 25 de milioane de euro pentru 2008.

In ceea ce priveste problema inundatiilor in tara noastra, Philip Weller, secretar executiv al Comisiei Internationale pentru Protectia Fluviului Dunarea, a subliniat necesitatea crearii unor harti de risc, proiect care se desfasoara la nivel european.

Conferinta, organizata de BTL design, Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile si Camera Deputatilor, a constituit o premiera pentru Romania, fiind prima data cand la un astfel de eveniment au participat majoritatea specialistilor si a oamenilor politici interesati de aceasta tema si implicati in gestionarea ei. Conferinta a fost moderata de Lucia Ana Varga si a avut ca invitati specialisti pe probleme de mediu, personalitati publice si oameni de afaceri care au dezbatut caile de actiune pentru reducerea efectelor incalzirii globale si solutiile implementarii acestor cai.

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri