Problema deseurilor, dezbatuta in Conferinta Green Report

Echipa Green Report, impreuna cu Ministerul Mediului si Padurilor (MMP), organizeaza astazi, 18 septembrie, la Palatul Parlamentului, o conferinta cu tema “Deseuri: Cele 18 criterii ale Comisiei Europene si drumul Romaniei spre performanta gestionarii deseurilor”.

Autoritatile de mediu, fata-n fata cu jucatorii de pe piata deseurilor

La dezbateri participa, alaturi de ministrul mediului, Rovana Plumb, reprezentanti ai Garzii Nationale de Mediu (GNM) si ai Agentiei Nationale de Mediu (ANPM). Principalii jucatori de pe piata deseurilor vor fi reprezentati de Environ, Ecotic, Recolamp, Gremlin, cat si de alti operatori din domeniu, alaturi de ONG-uri.

Managementul deseurilor municipale, alaturi de modernizarea gropilor de gunoi, a fost si ramane o provocare pentru Romania. Mai ales in contextul in care care Comisia Europeana (CE) a identificat, in ultimul sau raport, unele nereguli majore legate de gestionarea deseurilor in Romania.

Cum evitam riscul unui infringement?

Deficientele in acest domeniu, identificate de CE pentru Romania, precum prevenirea producerii deseurilor, infrastructura nefunctionala, depozitarea masiva a deseurilor la gropile de gunoi sau in natura, cat si aplicarea legislatiei au fost adesea analizate de Green Report. Tara noastra a obtinut totusi de la UE o perioada de tranzitie generoasa pentru a-si indeplini angajamentele la capitolul mediu, insa raman multe de facut.

Tocmai de aceea, in cadrul evenimentului vor fi dezbatute subiecte, cum ar fi „Criteriile de perfomanta ale UE in managementul deseurilor municipale 2012”, „Pozitia autoritatilor romane vizavi de necesitatea unei piete agregate a deseurilor in conditii de criza financiara prelungita” sau „Provocarile, oportunitatile si raspunsurile operatorilor din domeniu privind cele 18 criterii de performanta ale CE si evitarea riscurilor actuale de infringement”.

Deseurile, una dintre chestiunile grave ale Romaniei

„Managementul deseurilor municipale reprezinta una dintre problemele grave ale Romaniei. Si, tocmai de aceea, cred ca evenimentul organizat de Green Report este un bun prilej pentru principalii actori de pe piata deseurilor de a identifica, alaturi de autoritati, solutii pentru evitarea riscurilor de infringement. Consider, de asemenea, oportune dezbaterile asupra Strategiei nationale a deseurilor 2014-2020 ori a noii Directive de reciclare a DEEE-urilor. Mai ales, in contextul in care, in ultimul raport emis de Comisia Europeana, au fost identificate, in Romania, serioase deficiente legate de gestionarea deseurilor", a declarat, pentru Green Report, Raluca Fiser, presedintele Green Revolution.

Invitatii la conferinta vor afla, de asemenea, unde suntem si ce performante inregistram la capitolul Deseuri, ce presupune Strategia Nationala a Deseurilor 2014-2020 sau Axa 2 POS Mediu 2012-2013 ori care sunt rezultatele Legii privind colectarea selectiva in institutiile publice.

Europa critica gestionarea gunoaielor in Romania

In interiorul Uniunii Europene, Romania se numara printre statele cu cele mai mari lacune in privinta gestionarii deseurilor, releva un raport recent publicat de Comisia Europeana.

Problemele sunt legate de punerea in practica a legislatiei europene privind deseurile. In aceeasi situatie delicata, alaturi de Romania se afla Bulgaria, Cehia, Cipru, Estonia, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia si Slovacia.

Raportul Comisiei Europene, publicat la data de 7 august, clasifica cele 27 de state membre in functie de 18 criterii. Printre acestea se numara deseurile totale reciclate, costul eliminarii deseurilor si incalcari ale legislatiei europene.

CE: „Strategii inexistente de prevenire a producerii deseurilor”

Raportul CE subliniaza ca, in tarile criticate, „deficientele includ strategii incomplete sau inexistente de prevenire a producerii deseurilor, lipsa stimulentelor pentru a evita depozitarea deseurilor la gropile de gunoi, precum si o infrastructura neadecvata de gestionare a deseurilor.

Faptul ca se recurge masiv la depozitarea deseurilor la gropile de gunoi inseamna ca unele optiuni mai bune de gestionare a deseurilor, precum refolosirea si reciclarea, sunt in mod sistematic subexploatate”.

Comisia Europeana va utiliza acest raport pentru pregatirea „foilor de parcurs” pentru cele zece state membre cu cele mai slabe rezultate – inclusiv pentru Romania. „Foile de parcurs” vor fi discutate cu autoritatile nationale in cadrul unor seminare bilaterale care se vor desfasura la Praga, incepand cu data de 19 septembrie a.c.

Dezbaterile conferintei, axate pe cele 18 criterii ale CE

Scopul acestor "foi de parcurs" este difuzarea bunelor practici, iar reprezentantii CE vor formula „recomandari specifice” pentru a imbunatati gestionarea deseurilor cu ajutorul instrumentelor economice, juridice si administrative, precum si al fondurilor structurale ale UE.

"Raportul CE 2012 despre modul in care statele membre isi gestioneaza deseurile municipale evidentiaza diferente surprinzatoare la nivelul UE si necesitatea unor foi de parcurs pentru codase. Deficientele idetificate pentru Romania precum prevenirea producerii deseurilor, infrastructura nefunctionala, masiva depozitarea a deseurilor la gropile de gunoi sau in natura si aplicarea legislatiei au fost adesea analizate de Green Report. Tocmai de aceea organizarea acestei mese rotunde in jurul celor 18 criterii de performanta ale CE este un real prilej pentru autoritatile publice, sectorul de afaceri si organizatii neguvernamentale sa dezbata subiecte esentiale pe aceasta tema”, a explicat Alex Bara, manager de proiect, Green Report.

Echipa Green Report

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri