Populațiile de albine, aflate în continuă descreștere din cauza utilizării pesticidelor în agricultura industrială, ar putea fi salvate cu ajutorul probioticelor. Aceste substanțe ar trebui să le întărească sistemul imunitar și să le ajute să se adapteze la infecții, la căldură și la alți factori perturbatori.
Descoperirea aparține unei echipe de cercetători de la un institut canadian de cercetare (Lawson Health Research Institute) și de la Universitatea de Vest din Ontario. Oamenii de știință nu au făcut însă teste direct pe albine, ci pe musculițe.
Cum a decurs experimentul care ar putea salva albinele
Experimentul a fost efectuat de oamenii de știință Brendan Daisley și Mark Trinder. Aceștia au folosit musculițe, întrucât sunt insecte care reacționează la fel ca albinele atunci când sunt expuse la neonicotinoidele din pesticide. Așa că le-au expus la imidacloprid, un insecticid folosit frecvent în agricultura industrială pentru a crește producția. Microbiota (totalitatea microorganismelor) musculițelor a fost afectată, ceea ce le-a scăzut capacitatea de a lupta împotriva infecțiilor.
Însă, atunci când cercetătorii au administrat înainte suplimente probiotice, rata de supraviețuire a musculițelor expuse la pesticide a crescut semnificativ. Asta s-a întâmplat pentru că sistemul imunitar a fost întărit, iar insectele s-au putut adapta la infecții, la căldură și la alți factori de stres.
Cum ar putea salva probioticele agricultura
Albinele sunt esențiale pentru agricultură. Ele polenizează aproximativ 35% dintre cerealele cultivate în întreaga lume. Tot mai mulți oameni de știință avertizează însă cu privire la decimarea populațiilor de albine.
Cauza? Pesticidele. Acestea sunt folosite pentru a întări plantele și pentru a crește producția, dar, potrivit studiilor, omoară albinele și alte insecte aflate în zbor sau pe plante în momentul aplicării. Uniunea Europeană se pregătește să le interzică, potrivit unor informații pe surse.