Printeaza responsabil! Office Green te ajuta

Text de Oana Neneciu

"Am venit in Romania pentru a demara o afacere de refabricare a cartuselor pentru o alta companie si am parasit acea companie in urma cu trei ani. Am decis sa deschid Office Green, companie care functioneaza de doi ani. M-am gandit ca posibilitatile de a deschide un nou business aici sunt mai mari decat in Marea Britanie. De asemenea, piata din Romania pentru ceea ce facem noi este inca una imatura, exista oportunitati de a face bani buni si, sa speram, de a-i educa pe oameni", povesteste Jamie Bell, Managing Director Office Green, despre inceputurile afacerii.

Firma britanicului are in prezent contracte cu peste 150 de companii, carora le vinde cartuse refabricate, si cu aproximativ 500 de companii de la care colecteaza cartuse goale.

Piata colectarii si refabricarii cartuselor de imprimanta este una pe care activeaza la nivel mondial peste 14.000 de firme, iar la noi, dupa parerea lui Bell, este inca la inceput. "Sunt mai multe companii care fac asta, noi suntem, din cate stiu, una dintre cele trei autorizate de Ministerul Mediului pentru colectarea cartuselor de imprimanta", spune Jamie Bell.

Afacere pentru viitor si pentru mediu

Office Green vinde cartusele goale mai multor companii din Vest si comercializeaza produse refabricate de la compania slovaca specializata in inlocuirea si reciclarea componentele uzate ale cartuselor.

"Cumparam produsele refabricate din Slovacia, de la compania Lamda, pe care o cunosc de 15 ani. Sunt certificati ISO 9.000, ISO 14.000 si au o fabrica foarte performanta. Daca o companie ne foloseste doar pentru partea de colectare, nu face decat jumatate din ciclul corect. Cartusele nu mai ajung la gropile de gunoi, noi le vindem companiilor din Vest, ele le refac, dupa care cartusele se vand altor companii. Ideal ar fi ca o companie sa ne dea cartusele goale si sa cumpere cartuse refabricate", explica Jamie Bell.

Peste 200.000 de tone de plastic si metal provenite din cartuse ajung la gropile de gunoi din toata lumea, iar plasticul din fiecare cartus se descompune in peste doua secole. Refabricarea cartuselor pentru imprimante este o solutie practicata in intreaga lume, iar folosirea acestor produse duce la economii de 20% pana la 40% pe an. Un birou cu 20 de persoane care folosesc doua imprimante cheltuieste aproximativ 3.260 de euro pe an pentru cartuse, arata datele Office Green, iar daca acel birou ar achizitiona numai cartuse refabricate s-ar
economisi pana la 950 de euro pe an.

"O banca, de exemplu, cheltuieste pe cartuse 750.000 euro pe an si poate reduce acest cost la aproape jumatate daca ar folosi produse refabricate", explica directorul Office Green.

Cartusele refabricate sunt calitativ asemanatoare cu produsele noi si mult mai performante decat cartusele reincarcate, iar directorul Office Green explica de ce: "Exista o mare diferenta intre produsele re carcate si cele refabricate. Un produs reincarcat nu are aceeasi calitate ca un produs nou. Canon sau HP nu vor produce niciodata cartuse care, reincar cate, au aceeasi calitate ca si cele noi. Componentele sunt facute in asa fel incat sa se uzeze. Cand cumperi un cartus refabricat, toate componentele invechite sunt inlocuite. Este aproape ca un produs nou".

Nu aruncati cartusele goale!

"Colectam in jur de 4.500-5.000 de cartuse pe luna, iar media pentru anul trecut a fost de 1.500 pe luna. Rata de colectare creste destul de repe de, iar acum avem si autorizatie de la Ministerul Mediului", arata directorul, subliniind ca dupa vanza rea acestora la firmele din Vest, Office Green doneaza o parte din bani organizat iilor de caritate. "Cred ca, odata cu maturizarea pietei, mai multi oameni vor privi aceasta varianta ca pe una viabila. Decat sa arunci cartuse si sa platesti firma de salu britate sa le ridice, mai bine le dai la Office Green si donezi banii pentru cei mai putin norocosi."

Compania ofera aproximativ 1.000 de euro pe luna celor trei organizatii cu care lucreaza, dar directorul spune ca, in alte tari, afaceri similare strang peste 1,5 milioane de euro la doi ani, sume pe care le doneaza organizatiilor caritabile.

Sistemul cost-percopy si in Romania

In Marea Britanie, in urmatorii doi ani se va implementa un sistem prin care companiile vor fi taxate in functie de cate coli printeaza. Astfel, imprimantele sunt furnizate de companiile ca Office Green la preturi foarte mici. Companiilor li se ofera si servicii complete de suport, iar cu ajutorul unui nou software, se monitorizeaza numarul de coli printate de fiecare imprimanta. Acest sistem mai are un avantaj, ajuta la optimizarea flotei de imprimante si, implicit, la reducerea costurilor. De asemenea, firma care monitorizeaza imprimantele primeste un avertisment in momentul in care tonerul dintr-un cartus se termina si inlocuieste imediat cartusul.

Solutia nu este numai eficienta din punctul de vedere al cos turilor, ci si al consumului de hartie si pentru rata de reciclare a cartuselor. Jamie Bell spune ca, din 2009, companiile din Romania vor putea beneficia de acest sistem datorita Office Green, care a achizitionat deja noul software.

"Putem sa monitorizam numarul de coli pe care le scoate fiecare imprimanta si putem planifica flota de imprimante pentru fiecare companie. Deja avem discutii cu unii dintre cei mai mari clienti ai nostri despre cum putem implementa acest sistem si toata lumea pare interesata, pentru ca le va reduce costurile si nu vor mai fi nevoiti sa comande cartuse pentru ca atunci cand un cartus este gol ne apare un mesaj si le livram automat unul plin", explica Jamie Bell.

Despre cat de greu este sa convingi oamenii sa fie res ponsabili la birou, directorul spune ca este cu adevarat o provocare. Companiile prefera sa cumpere "produse originale", fara sa se gandeasca la efecte. "Partea de vanzari din acest bu siness este cea mai grea. Sunt foarte putini oamenii care aleg calea cea mai eficienta si responsabila, de a cumpara cartuse refabricate."

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri