Principalele grupuri din PE sustin pachetul legislativ propus de CE

Reprezentantii grupurilor politice din Parlamentul European (PE) au salutat, miercuri, pachetul de propuneri legislative in domeniul energiei si schimbarilor climatice, care contine propuneri de actiune, la nivelul statelor membre, pentru atingerea obiectivelor Uniunii Europene decise de Consiliul European din martie 2007. Masurile propuse vizeaza consolidarea pozitia Uniunii Europene de lider mondial in combaterea schimbarilor climatice si in promovarea unei economii bazate pe emisii reduse de carbon.

Marianne Thyssen, din partea grupului Partidul Popular European – Democratii Europeni (PPE-DE) a apreciat ca planul este unul echilibrat, pe care PPE-DE il sprijina. ’’Vom urmari, insa, si propunerile fiecarui stat membru. Lipsa de actiune ne va costa mai mult decat luarea de masuri. Avem nevoie de un echilibru intre ajungerea la obiectivele propuse si asigurarea unei economii puternice; cu totii, insa, cetateni si oameni de afaceri, va trebui sa ne schimbam modul de a vedea lucrurile", a spus Thyssen, in plenul PE.

Europarlamentarul austriac Hannes Swoboda (Partidul Socialistilor Europeni) a apreciat ca obiectivele stabilite de comisie sunt corecte, insa legat de aplicarea lor ’’mai ales in ce priveste biocombustibilii’’, socialistii europeni sunt sceptici. ’’Trebuie sa avem tehnologii mai eficiente pentru biocombustibili, de aceea trebuie abordata problema lor in discutiile pe tema bugetului’’, a adaugat Swoboda.

Liderul Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa (ALDE), Graham Watson, a subliniat, la randul sau, ca "schimbarile climatice constituie cea mai mare provocare cu care se confrunta planeta noastra acum si ele nu mai pot fi prevenite, insa pot fi coordonate’’. ALDE considera ca pachetul legislativ este esential si poate aduce un plus locurilor de munca si profiturilor, acest grup europarlamentar sprijinind planurile comisiei si ajungerea la un acord, cat mai curand posibil.

Reprezentantul Verzilor europeni, Rebecca Harms, a mentionat ca "Uniunea Europeana poate recastiga increderea cetatenilor sai, stabilind o politica eficienta de protectie a climei. Ea a fost insa critica la adresa sectorului industrial european. "Atacurile industriei europene sunt inacceptabile, deoarece pana la urma liberalizarea pietei a fost cea care a provocat schimbari climatice, nu China sau India", a incheiat Harms.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri