Primul tren modernizat cu fonduri PNRR pornește pe ruta București – Constanța

Primul tren modernizat cu bani din Planul Național de Redresare și Reziliență își începe miercuri călătoria pe ruta București – Constanța și retur. Este vorba despre un prim pas concret, chiar dacă mic momentan, spre un transport feroviar mai confortabil, sustenabil și eficient, potrivit CFR Călători.

Componența trenului include o locomotivă produsă de Softronic Craiova și patru vagoane moderne: două de clasa I (realizate de Atelierele CFR Grivița și Remarul „16 Februarie” din Cluj-Napoca) și două de clasa a II-a (produse de Electroputere VFU Pașcani). Unul dintre vagoanele de clasa a II-a este adaptat pentru persoanele cu dizabilități și include spații dedicate pentru biciclete sau schiuri.

Lansarea oficială a trenului IR 1687 are loc pe 16 aprilie, din Gara București Nord, la ora 11:30 și ajunge în Constanța la 13:47. Returul – IR 1688 – pleacă din Constanța la ora 15:25 și ajunge în Capitală la 17:49.

Din 17 aprilie, pe aceeași rută va circula și o a doua pereche de trenuri modernizate:

  • IR 1685: plecare din București Nord la 05:30, sosire în Constanța la 07:47;
  • IR 1686: plecare din Constanța la 08:20, sosire în București Nord la 10:49.

Toate cele patru trenuri vor circula zilnic, inclusiv în perioada Paștelui și de 1 Mai.

Pe măsură ce alte unități modernizate vor fi livrate, trenuri similare vor fi introduse și pe alte rute importante din țară, precum Brașov, Cluj, Iași, Arad, Timișoara sau Galați, în funcție de planurile CFR Călători și contractele semnate cu Autoritatea pentru Reformă Feroviară.

Detalii tehnice primul tren modernizat: 

  • Locomotiva Softronic: 6000 kW, motor asincron, sistem ETCS nivel 2, viteză maximă de 160 km/h (în funcție de infrastructură).
  • Vagoane clasa I: climatizare performantă, sistem infotainment, 52 de locuri, viteză max. 160 km/h.
  • Vagoane clasa a II-a: 64 de locuri (varianta standard) și 51 de locuri (varianta adaptată pentru persoane cu dizabilități, cu lift și toalete speciale).

Modernizarea acestor trenuri face parte dintr-un proiect mai larg, cu o valoare totală de peste 2 miliarde de lei. Acesta prevede recondiționarea a 55 de locomotive electrice, conversia a 20 de locomotive diesel în variante electrice cu acumulatori și modernizarea a 139 de vagoane de călători.

Trebuie menționat însă că CFR Călători deține peste o mie de vagoane și majoritatea lor sunt într-o stare avansată de degradare.

CITEȘTE ȘI: 

Înmatriculările de electrice scad pe piața auto

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri