Primul centru de reciclare a deseurilor din echipamente de iluminat, deschis la Buzau

Greenlamp Reciclare a lansat prima fabrica de reciclare a deseurilor din echipamente de iluminat uzate din Romania.

Fabrica este amplasata la Frasinu, judetul Buzau, si are o capacitate de tratare a deseurilor de peste 3.600 de tone pe an.

“ Este o investitie de 1 milion de euro, unica in Romania si in sud-estul Europei, ce inchide cercul tratarii de deseuri din echipamente electrice si electronice (DEEE). Prin acest proiect de la Buzau se inchide numaratoarea celor 10 tipuri de DEEE-uri, mentionate in legislatie, care pot fi reciclate”, a declarat, pentru “Green Report”, Marius Costache, directorul general al Greenlamp.

Noua fabrica a fost infiintata la doi ani dupa ce, in Buzau, a fost construit cel mai mare centru din sud-estul Europei, de reciclare a DEEE-urilor, Greenweee, in valoare de 10 milioane de euro.

Tehnologia utilizata in noua fabrica permite tratarea tuturor deseurilor provenite din echipamente de iluminat uzate si, in acelasi timp, recuperarea mercurului provenit din pudra fluorescenta colectata din lampi, din becurile cu vapori de mercur si din lampile cu descarcare de intensitate inalta (HID).

Potrivit directorului Greenlamp, in prezent, in Romania, ajung pe piata aproximativ 8 milioane de surse de iluminat si se colecteaza anual circa 700.000 de bucati. Materialele colectate in fabrica vor merge pentru refolosire ca materii prime secundare. Un echipament de iluminat contine 80% sticla, 15% pudra fluorescenta si intre 5% si 10%, metal si plastic.

“Aproximativ 10% din totalul echipamentelor de ilumiant uzate ajung sa fie colectate si, apoi, reciclate. E un procent foarte mic, daca tinem cont ca vorbim despre deseuri periculoase care afecteaza mediul inconjurator si, implicit, sanatatea noastra”, a precizat Razvan Costache.

Potrivit acestuia, tehnologia fabricii permite extragerea mercurului in proportie de 99%. Pentru a contribui la cresterea procentului de colectare si reciclare a surselor de iluminat uzate, Greenlamp va lucra impreuna cu organizatiile colective Recolamp, CCR si RoRec.

“Tinand cont de capacitatea mare a fabricii, Greenlamp isi propune sa devina o solutie nu doar pentru Romania, ci si pentru tarile din jur”, a mentionat Costache.

Romanii care doresc sa colecteze selectiv sursele de iluminat uzate o pot face in orice magazin ce comercializeaza astfel de produse sau in centrele puse la dispozitie de asociatiile colective: Coltul Verde (Recolamp), Coltul Alb (CCR).

Greenlamp Reciclare face parte din Grupul firmelor verzi, care include alte trei unitati din domeniul reciclarii: Greenweee Inernational (singurul reciclator integrat de DEEE-uri), Greentech (prima unitate de reciclare de PET-uri si recipienti din plastic) si Greenfiber (productie de fibre sintetice poliestetrice din fulgi de PET).

Toate companiile au sediul central in Buzau, iar fiecare dispune de centre de lucru operationale, in tara si in strainatate.

Raluca Petrescu

Citeste si: Borbely cere gestionarea deseurilor in Buzau
 Depozit ecologic de deseuri menajere inaugurat la Buzau
Romania trebuie sa recicleze 50% din deseuri, pana in 2020, si sa produca energie din 40% din ele, pana in 2015

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri