Primele perdele forestiere de protecție a căilor de comunicație au fost plantate de Romsilva

Primele perdele forestiere de protecție a căilor de comunicație au fost plantate, în această primăvară, de Romsilva, fiind împădurite 7,2 hectare pe autostrada A2, în dreptul localităților Dor Mărunt și Jegălia din județul Călărași, pe o lungime de aproximativ 10 kilometri.

Guvernul a emis, începând cu luna august, trei Hotărâri privind exproprierea unor noi coridoare destinate perdelelor forestiere de protecție pentru imobile cu o suprafață de 87,62 hectare, procedurile de expropriere fiind în derulare și vor putea fi plantate în cursul campaniei de împăduriri din primăvara anului viitor. De asemenea, în procedura de avizare prealabilă emiterii Hotărârilor de Guvern se află încă trei proiecte pentru exproprierea altor imobile cu o suprafață totală de 81,74 hectare.

Până în prezent, au fost achiziționate servicii de cadastru pentru 540,46 de hectare, au fost întocmite planurile topografice și listele de proprietari pentru o suprafață cumulată de 350,49 hectare, plus rapoartele de evaluare pentru 294,76 de hectare.

Programul actual de realizare a perdelelor forestiere de protecție a căilor de comunicații prevede înființarea acestora pe 594,5 hectare, pe o lungime de 198,3 hectare, din care 120,6 kilometri pentru protecția autostrăzilor A1, A2 și A3, și 77,7 kilometri pentru protejarea Centurii București, a drumurilor naționale DN1, DN2, DN2B, DN3, DN4, DN7 și DN21, pe raza județelor Argeș, Dâmbovița, Ilfov, Giurgiu, Călărași, Ialomița, Constanța, Brăila, Buzău și Vrancea.

În urmă cu patru ani, Regia Națională a Pădurilor  a mai executat lucrări pentru înființarea de perdele forestiere de protecție a autostrăzii A2, pe o suprafață de 23,6 hectare și o lungime de 7,9 kilometri.

Peste 13 mii de hectare împădurite

În cele două campanii de împăduriri din acest an, Romsilva a regenerat 13.278 de hectare de păduri de stat, depășind programul anual de regenerări, prevăzut pentru 12.881 de hectare. Din acestea, 8.991 de hectare de pădure au fost regenerate natural, iar 4.287 de hectare prin regenerări artificiale, cu lucrări de plantare a puieților forestieri.

În campania de împăduriri de primăvară s-a realizat 83,7% din programul anual, adică 10.779 de hectare regenerate, 7.212 prin regenerări naturale și 3.567 prin împăduriri. Lucrările de împădurire de toamnă au fost întârziate, în acest an, de seceta prelungită și de condițiile meteorologice nefavorabile, fiind regenerate până la această dată 2.499 hectare de pădure.

În cele două campanii de împădurire din acest an, Regia a plantat în pădurile de stat 25,5 milioane de puieți forestieri. Toți puieții forestieri plantați în lucrările de împădurire provin din pepinierele Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, unde se produc anual peste 45 de milioane de puieți forestieri.

Bugetul alocat în 2018 de Romsilva pentru lucrările de împăduriri este de 167,4 milioane de lei.

Romsilva administrează 3,14 milioane de hectare de păduri proprietatea publică a statului din care 78,6% sunt certificate la standarde internaționale și 22 de parcuri naționale și naturale cu o suprafață de aproximativ 850 de mii de hectare.

spot_img

Ultimele știri