Primele pensiuni ecoetichetate din Delta Dunarii

Un numar de opt pensiuni turistice din localitatea tulceana Crisan au inceput demersurile pentru obtinerea eco-etichetei oferite de Asociatia de Ecoturism din Romania (AER), ele fiind primele din Delta care vor oferi turistilor servicii cu impact redus asupra mediului, informeaza Agerpres.

Presedintele AER, Victor Blumer, a declarat ca in momentul de fata la nivel national 16 spatii de cazare si produse turistice din Romania detin ecoeticheta asociatiei care atrage, conform studiilor efectuate la nivel international, atat un numar mai mare de vizitatori, cat si venituri mai mari.

‘Exista o piata foarte mare de persoane care doresc sa participe la programe cu responsabilitate sociala. Sunt studii care releva ca 20% din turistii din Anglia sunt dispusi sa plateasca cu pana la 20% pentru produse ecoetichetate. Din Germania, de exemplu, plecau pana anul trecut 80 de milioane de calatorii, 50% din ele avand ca destinatie finala natura. Sa spunem ca nu vom atrage 20%, in conditiile crizei economice de la nivel international. Vom reusi sa aducem 2% din acest segment de turisti, dar acest procent este unul important pentru Delta, deoarece banii ajung in zonele rurale’, a afirmat presedintele AER, Victor Blumer.

El a mai spus ca ecoeticheta asociatiei se acorda in urma unei evaluari si presupune un cost de 180 de euro, acest pret platindu-se o data la trei ani, dupa reevaluare a serviciilor si produselor oferite in domeniul turismului care nu trebuie sa presupuna o presiune asupra factorilor de mediu din zona.

‘Am ales localitatea Crisan din Delta pentru a aplica sistemul de ecoetichetare deoarece este una din portile de intrare pentru vizitatori. De aici, turistii pot participa la cele doua produse ecoetichetate deja in judet – programul de observare a pasarilor si cel care presupune vizitarea Deltei cu caiace’, a precizat presedintele Blumer.

In opinia sa, ecoetichetarea unitatilor de cazare din Delta Dunarii ar trebui sustinuta de un brand local, iar sistemul sa fie doar instrumentul prin care pensiunile primesc acest brand.

‘Sistemul pe care il propunem noi este unul voluntar. Incercam sa realizam un parteneriat cu Ministerul Mediului si Ministerul Turismului pentru promovarea serviciilor si produselor turistice ecologice, insa ceea ce facem noi nu trebuie sa fie confundat cu sistemele de autorizare ale autoritatilor’, a mai spus presedintele asociatiei, Victor Blumer.

Potrivit sursei, ecoeticheta AER reprezinta unul din cele mai complete sisteme de certificare in domeniu de la nivel international.
Foto: www.reperverde.ro

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri