Patru autobuze vor circula, incepand de vineri, in Cluj si Alba, cu un combustibil creat pe baza de ulei de rapita, inlocuind, in premiera nationala, clasica motorina.
Proiectul a inceput in urma cu doi ani si vizeaza inlocuirea motorinei folosite de societatile care asigura transportul in comun, a declarat decanul Facultatii de Mecanica din cadrul Universitatii Tehnice Cluj-Napoca (UTCN), Nicolae Burnete, cel care a realizat experimentele pe acest biocombustibil. "Vrem sa punem in circulatie autobuze care functioneaza fara motorina, doar cu combustibili proveniti din uleiuri vegetale. Este vorba despre metil-ester de rapita. Acum doi ani, am pus in circulatie autobuze care au functionat cu amestec de ulei vegetal si motorina", a declarat, luni, Burnete.
El a explicat ca printre avantajele acestui combustibil pe baza de ulei de rapita se numara reducerea poluarii cu peste 30%, dar nici aspectele economice sau sociale nu sunt de neglijat. "Acest combustibil este mai ieftin decat motorina. Consumul de biocombustibil, proportional cu motorina, este cu 2-3% mai mare, dar se justifica prin pretul de cost mai redus", a spus Nicolae Burnete.
Directorul RATUC, Liviu Neag, a explicat ca autobuzul pe care se va realiza experimentul este vechi de 15 ani si consuma 25 de litri de motorina la suta de kilometri. Neag a spus ca institutia pe care o conduce este interesata sa coopereze la asemenea experimente, cu atat mai mult cu cat a fost emisa o ordonanta de urgenta care prevede ca, pana in 2009, toate societatile de transport sa foloseasca surse cu grad redus de poluare drept combustibil pentru 2% din masinile din parcul auto.