Primele 2 case pasive din Romania, amplasate in Politehnica si locuite de studenti

Romanii vor avea, in curand, 2 case pasive, amplasate in incinta Universitatii Politehnica Bucuresti.

Casa pasiva este o constructie ale carei pozitionare, arhitectura, izolatie si sistem de instalatii permit reducerea consumului de energie termica cu pana la 90% fata de o casa standard.

Potrivit reprezentantilor Institutului de Studii si Proiectari Energetice (ISPE), standardele casei pasive sunt foarte ridicate, iar certificarea ei se face doar de catre Passiv Haus Institut Darmstadt.

Consumul anual pentru incalzire nu trebuie sa depaseasca valoarea de 15kWh/mp an, iar consumul total de energie primara pentru toti consumatorii din locuinta, respectiv incalzire, apa calda, ventilatie, pompe, iluminat, gatit si aparate casnice, nu trebuie sa depaseasca 120 kWh/mp an.

Cele doua case pasive din Politehnica vor fi locuite in primul an de doua familii de studenti, doctoranzi familii cu copii, iar, dupa aceea, vor fi utilizate de universitate si de sponsori.

Lindab furnizeaza sistemul de ventilatii pentru cele doua case

Locuirea acestor case este o conditie obligatorie pentru obtinerea certificatului Passive Haus Institut, care impune optimizarea consumului de energie electrica si asigurarea unui climat interior fara umiditate, praf, bacterii si noxe.

Compania Lindab a fost aleasa de catre Institutul de Studii si Proiectari Energetice (ISPE) sa furnizeze sistemul de ventilatie pentru primele doua case pasive certificate din Romania, amplasate in incinta Universitatii Politehnica Bucuresti.

Sistemele Lindab  au fost alese pentru gradul superior de etanseitate asigurat si pentru ca respecta standardele germane ale Passive Haus Institut (PHI), singurul organism de certificare a caselor pasive.

Mihaela Pavnutescu

Citeste si Doar trei case pasive in Romania

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri