Primatele pe cale de dispariție s-ar putea confrunta cu noi riscuri dacă Africa devine un jucător important în industria uleiului de palmier

Maimuțele pe cale de dispariție s-ar putea confrunta cu noi riscuri dacă Africa devine un jucător important în industria uleiului de palmier. Majoritatea zonelor potrivite pentru cultivarea palmierului sunt habitate cheie pentru primate, arată un studiu, potrivit BBC.

Cercetătorii, care examinează efectul posibil al uleiului de palmier asupra biodiversității Africii, spun că oamenii pot ajuta prin alegerea uleiului de palmier cultivat durabil.

Aceasta poate însemna un preț mai mare pentru produse alimentare, cosmetice și produse de curățat care conțin ulei sau pentru a limita utilizarea acestora.

„Dacă suntem preocupați de mediul înconjurător, trebuie să plătim pentru acesta. În produsele pe care le cumpărăm, costul pentru mediu trebuie să fie încorporat”, a declarat Serge Wich, profesor de biologie a primatelor la Universitatea Liverpool John Moores și lider al studiului.

Uleiul de palmier se fabrică din palmierul de ulei, care este originar din Africa de Vest. Cu toate acestea, majoritatea uleiurilor de palmier sunt cultivate în prezent în Indonezia și Malaesia. Ecologiștii spun că pădurile din regiune au plătit prețul, cu copacii nativi tăiați pentru a face loc palmierilor.

Extinderea culturilor de palmier este un factor major al defrișărilor, care, la rândul lor, amenință viața sălbatică, cum ar fi urangutanul Borneo, a cărei situație este critică, fiind pe cale de dispariție.

Cu toate acestea, Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN) spune că înlocuirea uleiului de palmier cu alte culturi oleaginoase nu este o soluție, deoarece aceste culturi au randamente mai mici și ar ocupa mai mult teren.

IUCN spune că pentru a reduce impactul asupra biodiversității, uleiul de palmier trebuie să fie produs mai durabil prin evitarea defrișărilor și prin reducerea utilizării uleiului de palmier în alte produse decât produsele alimentare.

Uleiul de palmier se găsește în multe produse de supermarket, inclusiv săpunuri și produse cosmetice. O cantitate imensă este acum utilizată și în biocombustibil.

Multe companii care produc ulei de palmier doresc să se extindă în Africa, iar acest lucru îi îngrijorează pe cei care luptă pentru conservarea mediului, deoarece potențialele situri de plantare se găsesc în zone cu biodiversitate bogată.

Ei sunt îngrijorați în special de primatele Africii. Aproape 200 de specii de primate se găsesc în Africa, multe dintre acestea fiind deja amenințate.

Distrugerea habitatelor este unul dintre principalele motive pentru care toate maimuțele mari se află la marginea extincției. Iar prin introducerea plantațiilor de ulei de palmier în Africa este de așteptat să accelereze pierderea habitatului.

Cele mai recente cercetări din domeniu au fost publicate în jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Studiul a constatat că, în timp ce cultivarea palmierilor de ulei reprezintă o sursă importantă de venit pentru multe țări tropicale, există puține oportunități de compromis prin creșterea uleiului de palmier în zone care au o importanță redusă pentru conservarea primatelor.

„Am constatat că astfel de zone de compromis sunt foarte rare pe întreg continentul (0,13 milioane de hectare) și că extinderea pe scară largă a cultivării palmierilor de ulei în Africa va avea efecte negative inevitabile asupra primatelor”, a spus echipa de cercetare.

Pentru a pune această cifră în context, până în 2050 vor fi necesare 53 de milioane de hectare de teren pentru a crește uleiul de palmier pentru a răspunde cererii globale.

IUCN declară că sunt necesare politici eficiente pentru a opri defrișarea pădurilor tropicale autohtone ca să facă loc plantațiilor de palmieri noi.

Totodată, în plantațiile de palmieri existente, companiile ar trebui să-și gestioneze terenurile pentru a reduce impactul asupra biodiversității.

Consumatorii pot ajuta, de asemenea, prin alegerea produselor care utilizează ulei de palmier durabil și reduc cantitatea de ulei de palmier pe care îl cumpără.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri