Autoritățile publice din Hamburg doresc să legalizeze consumul de alimente din coșurile de gunoi – uneori numite „scufundări în pubele” sau „freecycling” – într-un efort de reducere a deșeurilor alimentare.
Milioane de tone de mâncare sunt aruncate în Germania în fiecare an, o mare parte din care fiind încă comestibilă, dar depășește termenul de valabilitate înscris pe ambalaj, acel „best before” utilizat de magazine.
În conformitate cu legislația germană, este infracțiune penală să se ia mâncare din containere în afara companiilor, cum ar fi supermarketurile sau fabricile, chiar dacă produsele alimentare sunt încă potrivite pentru consumul uman.
Franţa vrea să interzică distrugerea produselor nealimentare nevândute
Tim Steffen, senatorul de Hamburg și membru al Partidului Verde, solicită modificarea legii în întreaga țară.
„Timpul este depășit ca termen de valabilitate pentru o mai bună manipulare a alimentelor”, a scris el. „Nu ar trebui să se aplice milioanelor de tone aruncate fără consecințe și, în același timp, oamenii să fie urmăriți penal. Decriminalizați!“
El va propune măsura la o conferință a miniștrilor de justiție regională în speranța de a schimba legea la nivel federal.
De asemenea, Steffen dorește fie să clarifice dacă comercianții cu amănuntul ar trebui să aibă interdicție de a pune alimente în coșul de gunoi.
În Franța, care pierde doar 1,8% din producția alimentară, supermarketurile nu au voie să arunce alimente comestibile și trebuie să le dăruiască în schimb organizațiilor de caritate sau băncilor alimentare. O lege similară se aplică în Republica Cehă.