Primăria Capitalei aduce păsări de pradă pentru a alunga ciorile din Grădina Cișmigiu

Primăria Capitalei testează soluții pentru alunga ciorile din Grădina Cișmigiu. În acest sens, au fost aduse mai multe păsări răpitoare care ar urma să determine ciorile care produc mizerie să părăsească parcul, după cum a anunțat viceprimarul general Horia Tomescu. 

După ani de zile de când problema mizeriei lăsată de păsări în Cișmigiu a rămas fără rezolvare, testăm soluții pentru a alunga păsările din parc. (…) Vrem să verificăm eficiența metodelor de izgonire a păsărilor care murdăresc aleile, băncile și locurile de joacă, cu ajutorul păsărilor de pradă dresate special în acest scop. Astfel, zona parcului a fost survolată de păsări răpitoare antrenate de specialiști să sperie și să gonească populația de păsări ce revine zi de zi în Cișmigiu. Vreau să mă asigur că oamenii își pot petrece timpul liber într-un parc civilizat, în care să se poată bucura și de natură, dar și de curățenia pe care o așteaptă,” a scris Horia Tomescu, pe Facebook, despre metodele de a alunga ciorile din Grădina Cișmigiu.

În urmă cu un an, Grupul de Inițiativă Civică Cișmigiu câștiga un proiect în cadrul secțiunii de bugetare participativă pentru implementarea studiului „Ciorile din Grădina Cișmigiu. Vecini cu aripi”, pentru care urmau să se aloce 500.00 lei. Grupul de Inițiativă a explicat, la rândul său, pe Facebook, că deși au câștigat acest proiect, el urma a fi implementat de instituțiile din subsordinea Primăriei:

Practic, după ce ne-am asigurat că proiectul e votat, nu ar mai fi trebuit să facem nimic, din punct de vedere legal – acolo se termina responsabilitatea noastră. Însă nu a fost așa, iar după cum ne cunoașteți deja, am vrut să facem mai mult, pentru a ne asigura că proiectul va fi implementat cu succes. Astfel, am depus eforturi constante pentru a sprijini ALPAB și PMB în pornirea proiectului:

▪️ ne-am apărat public demersul la începutul anului 2022, atunci când acesta s-a aflat în centrul unui scandal politic inițiat de unii dintre consilierii PSD (în frunte cu Adrian Vigheciu), care susțineau că Cișmigiul nu are o problemă cu ciorile;

▪️ am monitorizat și sesizat alocarea greșită a sumei pentru proiect în bugetul ALPAB la început de 2022 (toată suma era bugetată doar pentru studiu);

▪️ am mobilizat specialiști pentru elaborarea unui caiet de sarcini, pe care l-am pus gratuit la dispoziția ALPAB pentru ca serviciile pentru studiu să fie scoase într-un final la licitație;

▪️ am căutat și propus firme/specialiști pentru a demara încă din 2022 faza de studiu, venind în sprijinul ALPAB, care susținea că nu are cu cine să lucreze.

Însă am obosit. Deși apreciem eforturile făcute de ALPAB pentru curățarea băncilor și a locului de joacă, e clar că acestea sunt insuficiente. Cișmigiul miroase puternic a găinaț și e un loc insalubru pe durata șederii ciorilor (iunie-noiembrie)”.

Reprezentanții Grupului de Inițiativă mai spun că este nevoie de tratarea cauzelor problemei, nu doar a efectelor. Ei arată că este indispensabil lucrul cu biologi care să fundamenteze științific înțelegerea comportamentului păsărilor și să stabilească măsurile selective și neletale pentru dispersarea lor. În faza doua, ei doresc să vadă aceste măsuri testate și monitorizate în teren, pentru ca cele mai eficiente să fie perpetuate anual.

Citește și: WWF: Parlamentul European reduce protecția marilor carnivore, în ciuda datelor științifice

spot_img

Ultimele știri