Primaria Azuga se opune construirii unui baraj pe teritoriul statiunii

Cei peste 5.000 de localnici din Azuga nu doresc construirea unui baraj pe teritoriul statiunii. Ei considera ca investitia va aduce prejudicii dezvoltarii viitoare a localitatii. Potrivit primarului din Azuga, Adrian Purcaru, motivul pentru care localnicii nu agreeaza ideea construirii barajului este faptul ca in zona din apropierea acestuia ar urma sa fie realizat un complex turistic care cuprinde si noi partii, existand deja un studiu de fezabilitate in acest sens.

"Am rezerve si asupra posibilitatilor de finantare a proiectului, iar faptul ca realizarea barajului se intinde pe o perioada de aproximativ cinci ani va conduce la distrugerea florei si faunei din zona", a mai precizat Purcaru, la dezbaterea publica organizata de Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile.

Secretarul de stat in MMDD, Luciana Varga, a declarat ca investitia de la Azuga ar urma sa fie cea mai mare lucrare de infrastructura din ultimii 17 ani, iar ministerul are in vedere sa nu afecteze zona naturala protejata. In plus, asigurarea unei resurse de apa pentru Valea Prahovei va conduce la dezvoltarea turistica a zonei.
"Guvernul a alocat in acest an un milion de lei pentru achizitionarea terenului pe care va fi construit barajul, deoarece nu se poate organiza licitatia pana nu este rezolvat regimul juridic al terenurilor", a mai afirmat Luciana Varga.

Potrivit primarului Adrian Purcaru, terenul ar apartine, dupa retrocedari, Casei Regale. Primarul orasului Sinaia, Vlad Oprea, crede ca dezvoltarea viitoare a statiunilor de pe Valea Prahovei nu este posibila fara asigurarea resurselor de apa.

"Toate statiunile din zona montana trebuie sa aiba in vedere cresterea locurilor de cazare, datorita organizarii Jocurilor Olimpice pentru Tineret, in anul 2013 si a Olimpiadei de Iarna din 2022, pentru care se fac demersuri sa fie organizate pe Valea Prahovei", a mai afirmat Vlad Oprea. In acest sens, trebuie avuta in vedere asigurarea viitoare a surselor de apa, a mai subliniat primarul orasului Sinaia.

Luciana Varga a conchis ca obiectivul este de interes general si, pentru obtinerea acordului locuitorilor din Azuga in vederea construirii barajului, este necesara o alta dezbatere publica. Aceasta va fi organizata in aproximativ o luna, pentru ca populatia sa fie convinsa de utilitatea acestei importante investitii.

Barajul de la Azuga ar urma sa aiba o inaltime de 75 de metri, cu o capacitate de 15 milioane de metri cubi de apa si ar asigura apa potabila pentru peste 70.000 de locuitori din Breaza, Comarnic, Cornu, Sinaia, Busteni si Azuga. Costurile investitiei se ridica la aproximativ 120 milioane de dolari, iar lucrarile ar dura cel mult cinci ani.
Foto: alternativ.ro

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri