Prima țară care solicită turiștilor un eco-angajament

Industria turistică este în plină expansiune în întreaga lume și aduce la suprafață noi probleme, multe dintre acestea legate de afluxul brusc de turiști. Într-o astfel de situație se gășește mica națiune insulară Palau, un arhipelag format din  peste 200 de insule, situat în Pacific, între Japonia și Australia.

Această țară primește anual peste 160.000 de vizitatori. Comparativ cu alte destinații cifra nu pare exagerată, însă este de 8 ori mai mare decât numărul locuitorilor acestui arhipelag.

Fiind una dintre celel mai mici țări din lume (poziția 13), impactul turismului se simte la toate nivelurile. Astfel, ca răspuns la deteriorarea mediului cauzată de creșterea numărului de vizitatori, țara a creat primul angajament de conservare din lume. Acest angajament este ștampilat în pașaportul fiecărui vizitator și trebuie semnat înainte de intrarea în țară.

[box type=”shadow” ]

Textul angajamentului

Copii din Palau, iau acest angajament ca oaspete, pentru a vă păstra și a vă proteja unica și frumoasa voastă insulă. Jur să calc ușor, să acționej amabil și să explorez cu atenție. Nu voi lua ceea ce nu-mi este dat. Nu voi răni ceea ce nu mă rănește. Singurele urme pe care le voi lăsa sunt cele care se vor spăla.

[/box]

Palau este prima țară care și-a schimbat politica de imigrare pentru a încorpora un astfel de angajament ca legislație pentru a-și proteja mediul natural. Angajamentul sa bazat pe tradiția BUL, un moratoriu creat de liderii din Palau, care oprește supraconsumul sau distrugerea resurselor naturale.

Laura Clarke, co-fondator al proiectului Palau Legacy, descrie angajamentul ca fiind ceva care îi ajută „pe oaspeți să înțeleagă rolul vital pe care îl joacă în protejarea Palau pentru următoarea generație. Majoritatea vizitatorilor nu sunt conștienți de impactul grav al acțiunilor lor sau chiar de ceea ce pot face pentru a ajuta. Echipa proiectului Palau Legacy s-a reunit pentru a ajuta la comunicarea acestor mesaje importante într-un mod pe care să-l înțeleagă toți oaspeții”.

În timp ce inițiativa s-a născut din nevoia de a minimiza daunele provocate mediului de către turiști, localnicii și-au luat un angajamentul. Copiilor Palauan li se va da o nouă curriculă școlară care să-i ajute la asimilarea conștiinței de mediu și a valorilor de administrare. Adulții vor avea acces la programe de responsabilitate ecologică. Sectorul turistic, în special, va fi forța motrice pentru a ajuta vizitatorii să învețe cum să experimenteze zona în mod responsabil. Ca un semn de solidaritate, oamenii care doresc să sprijine eco-turismul pot să semneze angajamentul online fără a trebui să călătorească în țară.

Autoritățile speră că această politică va contribui la păstrarea mediului înconjurător al țării și va atrage atenția asupra preocupărilor ecologice legate de turism. Pentru a pune în aplicare noua lege, cei care o încalcă vor plăti amenzi de până la 1 milion de dolari.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri