Compania franceză Veolia a deschis prima fabrică europeană de reciclare a panourilor solare în orașul Rousset din sudul Franței.
Noua fabrică a încheiat un contract cu organizația de reciclare PV Cycle France pentru a recicla 1.300 de tone de panouri solare în 2018, reprezentând toate panourile solare care vor ajunge la sfârșitul vieții în Franța în acest an. Până în 2022, fabrica are în plan reciclarea a aproximativ 4.000 de tone de panouri solare.
Până acum, panourile solare vechi sau stricate au fost reciclate în centre de reciclare a sticlei, unde doar cadrele de sticlă și aluminiu sunt recuperate, restul elementelor fiind deseori arse în cuptoare de ciment.
Un studiu realizat în 2016 de către Agenția Internațională pentru Energie Regenerabilă (IRENA) arăta că pe termen lung, construirea fabricilor dedicate reciclării panourilor solare este o investiție bună. Materialele recuperate ar putea valora în jur de 450 milioane de dolari până în 2030 și ar putea depăși 15 miliarde de dolari până în 2050.
Roboții din noua fabrică de reciclare vor dezasambla panourile solare și vor recupera sticlă, silicon, materiale plastice, cupru și argint, care sunt apoi transformate în granule care pot fi folosite în fabricarea unor noi panouri solare.
Un panou solar cu silicon cristalin este făcut de obicei din 65-75% sticlă, 10-15% aluminiu pentru cadru, 10% plastic și 3-5% silicon.
Fabrica nu reciclează panourile solare din film subțire, însă acestea alcătuiesc doar o mică parte din piața franceză de energie solară.
Conform Veolia, fabrica va recicla toate panourile solare ieșite din uz din Franța și are în plan construcția unor fabrici similare în alte țări.
La nivel global, Veolia estimează că panourile solare ieșite din uz vor ajunge la zeci de milioane de tone până în 2050. Conform IRENA, cantitatea de sisteme fotovoltaice ieșite din uz aproape o va echivala pe cea reprezentată de noile instalații până în 2050.