Functionarii responsabili cu achizitiile publice, dar si reprezentantii sectorului privat au, incepand de astazi, site-ul achizitiiecologice.ro, prima baza de date publice de produse si servicii verzi.
Site-ul achizitiiecologice.ro a fost realizat in cadrul proiectului ECOEMERGE, derulat de Ministerul Mediului si Padurilor, cu sprijinul financiar al al Guvernului norvegian.
Baza de date va putea fi folosita de autoritatile publice, incurajate sa-si orienteze achizitiile catre produse si servicii sustenabile. ”Site-ul contine informatii despre categoriile de produse ecologice existente pe piata europeana si pe cea din Romania, criteriile de analiza si modele de caiete de sarcini pentru 9 categorii de produse si servicii ecologice”, a declarat Iulia Degeratu, coordonator al proiectului Eco-Emerge, derulat de Ministerul Mediului.
Ea a mentionat ca producatorii vor putea afla de pe acest site informatii utile privind eticheta ecologica, avantajele acesteia si modalitatea in care poate fi obtinuta.
”Exista foarte multi interes din partea firmelor romanesti pentru acest domeniu si sunt multe companii care doresc sa invete si sa participe”, a declarat Diana Lupulescu, manager proiecte in cadrul Camerei de Comert si Industrie a municipiului Bucuresti.
Constientizare romaneasca, cu bani norvegieni
Site-ul achizitiiecologice.ro a fost lansat astazi, odata cu incheierea proiectului ECOEMERGE , derulat pe parcursul a 2 ani de catre Ministerul Mediului si Padurilor. Scopul acestuia a fost crearea unui cadru integrat pentru dezvoltarea pietelor ecologice din Romania, imbunatatind legatura dintre sistemele de productie (prin eco-inovare si stimularea transferului tehnologic) si componenta de consum – prin stimularea consumului de tehnologii, produse si servicii ecologice.
In cadrul proiectului au fost organizate 24 de evenimente ce au vizat instruiri in domeniul achizitiilor publice ecologice pentru operatori economici si achizitori, workshop-uri regionale in domeniul eco-inovarii si realizarea unor studii privind producatorii si serviciile din acest domeniu.
Achizitiile publice ecologice se traduc printr-o strategie atenta cu privire la ceea ce cumpara autoritatile publice: cumpararea de produse si servicii cu performanta mare din punctul de vedere al protectiei mediului si luarea in considerare a impactului de mediu al achizitiilor din sectorul public.
Fiecare produs sau serviciu cumparat are impact asupra mediului pe parcursul intregului sau ciclu de viata, de la extractia materiilor prime, fabricarea produsului si pana la folosirea si eliminarea si/sau reciclarea lui. Achizitiile publice ecologice pot contribui la diminuarea acestor impacturi, beneficiile fiind simtite atat la nivel local cat si la nivel global.
Proiectul ECOEMERGE, cu o valoare de aproximativ 1.900.000 euro, a beneficiat in proportie de 85% de finantarea guvernului norvegian, prin Programul Norvegian pentru Crestere Economica si Dezvoltare Durabila in Romania, si 15% cofinantare nationala, asigurata prin bugetele Ministerului Mediului si Padurilor, Unitatii Executive pentru Finantarea invatamantului Superior, Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii si Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti.
Cititi si: