Prețul reglementat (feed-in tariff) acordat micilor producători de energie regenerabilă care dețin capacități de producție de sub 1 MW va fi pus în aplicare începând cu luna iulie sau iulie, a declarat, joi, în cadrul Romanian HydroPower Summit 2014, Zoltan Nagy-Bege, membru al Comitetului de Reglementare din cadrul Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
Dacă vom primi avizul Comisiei Europene în cursul lunii martie, vom aplica schema feed-in-tarif începând din iunie sau iulie și nu mai devreme”, a declarat reprezentantul ANRE.
Sistemul “feed-in tariff” este un mecanism conceput pentru a accelera investițiile în tehnologiile folosite în producerea energiei regenerabile. Acest lucru se realizează prin oferirea de contracte pe termen lung producătorilor din acest domeniu, de obicei pe baza costului de generare a fiecărei tehnologii. Scopul acestui sistem este acela de a încuraja producătorii mici de energie regenerabilă, care vor putea opta pentru o schemă de sprijin din partea statului diferită de mecanismul certificatelor verzi.
La finalul lunii noiembrie 2013, Zolt Nagy a declarat pentru Green Report că prețul reglementat va fi undeva între 170 și 200 de euro pe MWh ceea ce este peste echivalentul schemei pe certificate verzi.
Potrivit Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), în urma adoptării sistemului “feed-in tariff”, producătorii de energie din surse regenerabile care au capacități sub 1 MW și cei care dețin centrale pe biomasa în cogenerare de înaltă eficiența cu puteri de până în 2 MW vor putea comercializa electricitatea la prețuri reglementate unice pentru fiecare tip de tehnologie în parte.
De asemenea, companiile care vor opta pentru acest sistem de sprijin vor vinde energia pe piața reglementată, la un preț care va fi determinat pe baza tarifelor reglementate și a valorii certificatelor verzi pe care le-ar fi primit dacă ar fi ales schema de sprijin prin certificate verzi, mai arăta ANRE. Potrivit unor reprezentanți ai Autorității, prețul final pe care îl vor primi companiile care vor opta pentru această nouă schema de sprijin va fi cu 10-15% mai mic decât cel de pe piața certificatelor verzi.
În schimb, producătorii vor avea garanția, stabilită prin lege, că furnizorii de energie le vor prelua electricitatea în mod obligatoriu. ANRE precizează, totodată, că acest tip de sprijin nu va putea fi ales de companiile care beneficiza de sistemul de certificate verzi sau de mecanismul de tip bonus, acordat centralelor în cogenerare de înaltă eficiență.