Raoni, conducatorul tribului Kayapo din statul brazilian Para, a izbucnit in plans la aflarea vestii ca noul presedinte ales, Dilma Vana Rousseff, a autorizat constructia controversatului baraj hidrografic de la Belo Monte.
Presedintele brazilian si-a dat acordul cu privire la constructia complexului energetic in pofida a sute de mii de semnaturi, petitii, scrisori si e-mailuri, semnate de peste 600.000 de oameni ce au solicitat guvernului sa-si reconsidere pozitia fata de acest proiect.
Pentru realizarea barajului Belo Monte pe raul Xingu, vor fi inundate peste 400.000 de hectare de padure – o suprafata mai mare decat Canalul Panama – fiind necesara relocarea populatiei din aceste zone.
Reprezentantii organizatiei ”Amazon watch” sustin ca amenajarea barajului va conduce la expulzarea a 40.000 de indigeni si localnici si la distrugerea unor habitate valoroase pentru multe specii. Ei spun ca toate aceste efecte, sociale, economice si de mediu ar putea fi evitate prin investitii mai mari in domeniul eficientei energetice.
Al treilea proiect la nivel mondial
Complexul energetic va contine 3 hidrocentrale, cu o capacitate totala de 11.000 MW, devenind astfel al doilea complex hidroenergetic din Brazilia si al treilea proiect din lume, din punct de vedere al capacitatii instalate.
Costurile proiectului sunt estimate la 16 miliarde de dolari, la care se adauga costul liniilor de transmisie, de aproximativ 2,5 miliarde de dolari.
Este greu de spus insa care va fi pretul real platit pentru acest proiect. In afara de implicatiile sociale, provocate de relocarea populatiei, un studiu independent comandat de organizatia Survival International si publicat in luna martie a aratat ca, in urma lucrarilor, raul nu va mai oferi conditiile necesare pentru mentinerea diversitatii speciilor si exista riscul ca sute de specii sa dispara.
Controversa hidroenergiei
Beneficiile aduse de hidroenergie sunt incontestabile. Apa folosita pentru obtinerea energiei este gratuita, inepuizabila si nu produce deseuri.
Cu toate acestea, energia obtinuta in marile centrale hidro nu este pe deplin verde. Ea afecteaza mediul in special in etapa constructiei centralelor, care necesita baraje ce perturba circuitul natural al raurilor si ecosistemele.
Consecintele cele mai importante sunt legate de efectele indiguirilor si scaderea nivelului apei, modificarea debitului de apa, precum si constructia de drumuri si linii electrice.
Foto: thedailywh.at