Prețul carbonului s-a stabilizat, însă orice știre negativă va induce panică

Prețul carbonului în Europa s-a stabilizat în aceste zile în jurul valorii de 15-16 euro/certificat. Însă orice știre negativă, chiar dacă nu își are fundamente realiste, va induce panică și va influența decizia celor care dețin certificate. Aceștia le vor pune pe piață pentru a le vinde, determinând în continuare o scădere a prețului, a declarat pentru Green Report, Casiana Fometescu, consultant internațional în domeniul emisiilor de CO2.

Imagine de Pexels de la Pixabay

Marii poluatori, care sunt nevoiți să cumpere certificate de CO2 pentru a-și compensa emisiile verificate de anul trecut sau chiar de anul acesta, precum Complexul Energetic Oltenia sau companiile de termoficare municipale, stau în expectativă și, pe bună dreptate, preocuparea lor majora acum fiind să își continue producția în condiții de sigurantă. În situația în care cererea de certificate de CO2 se diminuează, iar oferta crește, putem asista la menținerea trendului descendent al prețului. Nu aș vrea să generez panică și să dau o valoare la cât de jos poate să ajungă prețul și în ce perioadă, nimeni nu știe și s-ar hazarda în astfel de preziceri. Pot, însă, să spun că piața de carbon europeană a mai cunoscut momente de cădere în anii 2009 și 2013, ajungând sub 5 euro și revenindu-și în câtiva ani”, a explicat Casiana Fometescu.

COVID-19 contagios și pentru certificatele de emisii

Consultantul internațional în domeniul emisiilor de CO2 a mai precizat că prețul certificatelor de emisii ar putea fi susținut și de Comisia Europeană care a mai avut astfel de intervenții pe piața de profil.

Ne luptăm cu un inamic care nu se vede și, după cum observăm, ne e foarte dificil acest lucru. În cazul în care instituția europeană de la Bruxelles, mai precis Comisia Europeană, își va relua activitatea în mod normal, aceasta ar putea acționa ca o Bancă Centrală și impune anumite condiții care pot conduce la o revigorare a prețului într-un timp mai scurt. A făcut-o și în alte momente, impunând rezerva de stabilitate a pieței în momentul în care certificatele alocate gratuit au fost mult prea multe pe piață”, a subliniat Casiana Fometescu.

Oficial polonez: UE ar trebui să restrângă schema de comercializare a emisiilor pentru a utiliza fondurile în lupta cu coronavirus

spot_img

Ultimele știri