Prețul carbonului a crescut aproape dublu de la începutul anului 2018, în timp ce preturile petrolului, energiei electrice și gazele naturale au crescut doar cu 20% fata de ianuarie 2018.
În același timp, analiștii de la Carbon Expert și-au majorat previziunile de preț pentru 2018 cu aproximativ 30%, în special datorită acestui element speculativ al pieței de CO2, care a continuat și în luna mai.
Emisiile de CO2 aflate sub incidența Schemei Europene a Emisiilor de Gaze cu Efect de Seră (EU ETS) au crescut cu 0,3% în 2017, conform datelor publicate de Comisia Europeană la 19 mai 2018, confirmând o creștere redusă a emisiilor fata de anul anterior, raportată în datele preliminare publicate în aprilie, precum și previzionate de analiști.
Creșterea emisiilor a fost prognozată pe scară largă, în special datorită creșterii producției de cărbune deoarece centralele nucleare au suferit probleme de fiabilitate, iar producția de electricitate a hidrocentralelor a fost foarte mică în multe părți ale Europei.
Tranzacțiile speculative au continuat să susțină piața europeană a carbonului, pariind pe prețuri și mai mari în lunile următoare. Interesul deschis din aprilie pentru opțiunile de cumparare „call” pentru contractele din decembrie 2018 a crescut la 207 milioane de tone CO2, în timp ce opțiunile de vânzare „put” arată un total de 139 milioane de tone CO2.
În același timp, la 15 mai, Comisia Europeană a publicat numărul total de certificate în circulație în EU ETS, care se ridică la 1.654.574.598.
Schema UE de comercializare a certificatelor de emisii (EU ETS) a fost lansată în 2005 pentru a promova reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră într-un mod rentabil și eficient din punct de vedere economic. Aceasta limitează volumul de gaze cu efect de seră care poate fi emis de industria energointensivă, de producătorii de energie și de companiile aeriene. Certificatele de emisii sunt plafonate la un nivel stabilit de UE, iar întreprinderile fie primesc, fie cumpără certificate individuale. Plafonul este redus în timp astfel încât volumul emisiilor să scadă treptat.
Între 1 ianuarie 2019 și 31 august 2019, 264.731.936 certificate vor fi retrase din licitațiile EU ETS și plasate în rezerva de stabilitate a pieței (Market Stability Reserve – MSR). În momentul in care MSR va începe să funcționeze în 2019, va absorbi în fiecare an 24% din alocarile în circulație, dacă această cifră depășește 833 milioane tone. Din 2024, rata de admisie scade la 12%. Prima revizuire a funcționării MSR este programată să aibă loc în 2021.
Rezerva de stabilitate a pieței este un alt motiv pentru creșterea prețului la CO2, împreună cu tendința speculativă.
O reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră în UE cu cel puțin 40% până în 2030 (față de nivelurile din 1990) reprezintă unul dintre obiectivele aprobate de Consiliul European ca parte a cadrului de politici privind clima și energia pentru 2030. De vreme ce EU ETS va fi principalul instrument pentru realizarea acestui obiectiv, reformarea sa este necesară pentru a asigura un sistem funcțional.