Pretul aurului determina investitii majore in 2012 din partea companiilor miniere

80% dintre companiile miniere se asteapta ca tendinta ascendenta a pretului aurului sa continue, marea majoritate a respondentilor preconizand ca pretul aurului va atinge anul acesta nivelul de 2000 de dolari americani pe uncie, potrivit raportului anual al PricewaterhouseCoopers (PwC) privind pretul aurului.

Astfel, 29% dintre respondenti declara ca se asteapta sa achizitioneze alte companii anul acesta, iar 40% dintre companiile participante intentioneaza sa-si inlocuiasca rezervele prin achizitii.

„Avand in vedere volatilitatea pietei, inclusiv recenta scadere a pretului aurului, acele companii care au rezerve substantiale de lichiditate si apetit pentru achizitii vor avea initiativa in 2012. Acestea vor putea sa preia jucatori mai mici si mai vulnerabili la fluctuatiile pietei si care au dificultati in a-si asigura finantarea”, a declarat Alexandru Lupea, Partener, Servicii de Audit, Liderul Grupului de Servicii pentru Industria Energetica, Miniera si de Utilitati, PwC Romania.

In 2011, au fost 544 de tranzactii in sectorul extractiei de aur, avand o valoare de aproximativ 11,2 miliarde de dolari. Pana la 30 noiembrie, volumul achizitiilor a crescut cu 12,6%, insa valoarea acestora a scazut cu 38,4% comparativ cu aceeasi perioada a anului 2010. In 2010, au fost incheiate 483 de tranzactii cu o valoare aproximativa de 18,2 miliarde de dolari.

Impactul pretului aurului

Companiile miniere se straduiesc sa culeaga roadele pretului ridicat al aurului – 62% dintre respondenti declarand ca aceste cotatii record s-au reflectat si in valoarea propriilor actiuni, dar ca impactul a fost mai mic decat se asteptau.

In anul 2011, pretul aurului a crescut cu cca 10%, dar valoarea actiunilor companiilor miniere din indicele S&P/TSX Global Gold Index a scazut cu 9%.
“Unul dintre principalii factori care au dus la acest decalaj fara precedent dintre pretul aurului si valoarea actiunilor companiilor miniere este recenta crestere in popularitate a fondurilor de investitii cotate la bursa (ETF). Investitorii au acum posibilitatea sa aleaga daca vor sa investeasca direct intr-o companie miniera sau sa faca plasamente intr-un anumit sector prin intermediul fondurilor de tip EFT, care reprezinta o alternativa simpla”, a declarat Alexandru Lupea.

Acest decalaj explica intentiile de achizitii ale directorilor executivi ai companiilor miniere si felul in care sunt acestia dispusi sa-si cheltuie resursele financiare suplimentare. 27% dintre respondenti au platit dividende in 2011, o crestere semnificativa fata de doar 9% in 2010, in timp ce 29% se asteapta sa realizeze achizitii in 2012, fata de doar 19% in 2011

Atragerea investitorilor

Pentru a oferi un avantaj suplimentar celor care decid sa investeasca direct in companiile miniere in locul fondurilor de investitii cotate, multi jucatori au inceput sa creasca valoarea dividendelor. Pana in noiembrie 2011, valoarea dividendelor platite de primele 20 de companii miniere crescuse cu 44% fata de 2010. In 2010, dividendele crescusera cu doar 18% fata de 2009.

„Cresterea valorii dividendelor se datoreaza tot cresterii cotatiilor aurului. Acest lucru avantajeaza atat investitorii cat si managementul – nu doar pentru ca ofera managementului resurse suplimentare pentru a creste in mod agresiv valoarea dividendelor, dar pot face acest lucru fara a se ingrijora cu privire la diminuarea valorii dividendelor in cazul in care pretul aurului scade brusc. Ne asteptam ca societatile miniere sa caute in continuare modalitati de a transmite catre actionari castigurile suplimentare de care beneficiaza ca urmare a cotatiilor ridicate ale aurului. Insa legarea politicii de dividende de cotatia aurului este doar una dintre optiunile posibile, companiile pot deveni mai creative cu strategiile de dividende”, a adaugat Lupea.

Intensificarea interesului bancilor centrale pentru detinerile de aur

Tarile din intreaga lume se reorienteaza catre detinerile de aur pentru a face fata volatilitatii pietelor financiare globale si pentru a insufla incredere investitorilor in pietele lor. Cererea bancilor centrale pentru aur a crescut la 148,8 tone din 2010 si pana acum.

Banca centrala a Coreei de Sud este un bun exemplu. In 2011 aceasta a efectuat doua achizitii majore – 25 de tone in iunie si alte 15 tone in noiembrie – prima data cand a efectuat astfel de achizitii de la criza financiara asiatica din 1997-1998.

„Aceasta este o tendinta vizibila nu doar la nivelul economiilor dezvoltate, dar al si statelor emergente care si-au manifestat interesul pentru sporirea detinerilor de aur. Suntem de parere ca statele intra acum intr-o lunga perioada de acumulare de aur. Avand in vedere cantitatea redusa disponibila pe piata, tarile care dispun de rezerve valutare considerabile si care vor dori sa-si reduca expunerea pe dolarul american, vor trebui sa achizitioneze treptat aur, pentru a nu destabiliza pietele”, a concluzionat Lupea.

Foto: telegraph.co.uk

Cosmin Zaharia 

Citeste:

Guvernul a majorat nivelul redeventelor petroliere si minerale

Guvernul Romaniei incearca sa-si mareasca participatia in proiectul Rosia Montana

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri