Președintele Inter-Bio: Produsele ecologice din România au atuuri mari, dar performanțele continuă să fie modeste

România are importante atuuri în domeniul ecologic, însă performanţele ţării continuă să fie modeste, iar modelul agroalimentar românesc pare să evolueze contrar celui european, care se bazează din ce în ce mai mult pe zona bio, spune Costin Lianu, preşedintele Inter-Bio, o asociaţie interprofesională pentru produse agroalimentare ecologice.

„Deşi România are importante atuuri în domeniul ecologic, performanţele ei continuă să fie modeste, iar modelul agroalimentar românesc pare să evolueze contrar celui european care se bazează din ce în ce mai mult pe ecologic. Mediul de afaceri, în domeniu, este împovărat şi puţin sprijinit, filierele nu sunt consistente iar confuzia ecologic-convenţional persistă în detrimentul celor care investesc în alimente sănătoase, fără pesticide şi alte ingrediente chimice, toxice. Recenta pandemie va accelera adopţia agriculturii ecologice în UE şi la nivel global”, a spus preşedintele Inter-Bio, în cadrul unui seminar de specialitate, organizat recent.

Una dintre concluziile seminarului a fost aceea că România are nevoie de un plan naţional pentru a reduce decalajele privind adopţia agriculturii bio la nivelul ţării.

De asemenea, strategia are nevoie de o implicare activă a autorităților statului pentru stimularea consumului de produse ecologice, stimularea procesării de produse ecologice și a legăturilor pe filiera de produs, promovarea produselor ecologice pe piața internă și la export, cercetare și inovare, inclusiv digitală în domeniu.

Pe acelaşi subiect, Petrişor Petrescu, vicepreşedinte Inter-Bio şi preşedintele clusterului Bio Danubius, a subliniat ideea că, în România, calitatea solului şi a apelor este permanent ameninţată de diverse contaminări.

„Biodiversitatea, calitatea solului şi a apelor în România sunt permanent ameninţate şi pierdem aceste atuuri şi în Delta Dunării şi în zonele protejate şi în restul zonelor agricole, unde se ştie prea puţin gradul de ameninţare şi de contaminare. Dacă vom practica agricultura ecologică, vom avea garanţia unor standarde private pentru care Bio Danubius şi Inter-Bio luptă constant”, a menţionat Petrescu.

Prezent la eveniment, Aurel Petruș, un fermier în regim ecologic, a spus că există multe reglementări care îi descurajează pe fermieri  și care ar putea fi regândite precum: sancțiunile multianuale, perioada de angajare în regim ecologic, permisivitatea controalelor pentru cei care declară că practică agricultura ecologică sau separarea în cadrul declarației pe suprafață a subvenției astfel încât agricultorul ecologic să nu fie tratat la fel ca un agricultor din convențional privind subvenția.

“Programul de Cooperare Elvețiano – Român. Servicii Integrate de Export pentru IMM-urile din România, de susținere a producătorilor ecologici a fost o realizare notabilă dar care nu a ajuns decât la un număr mic de producători. Ideea Inter-Bio s-a născut prin acest program. Fermierii au nevoie de sprijin consistent și voință politică clară pentru că trebuie să valorificăm acest mare potențial ecologic pe care altfel îl irosim” a declarat Albert Imre, Vicepreședinte Inter-Bio.

Potrivit USH Pro Business, pe durata evenimentului de specialitate din 14 mai 2020 au mai fost prezentate posibilităţile participării firmelor româneşti la Târgul Internaţional MENOPE din Dubai, într-un format mixt, digital şi ca prezenţă fizică, în luna decembrie a acestui an.

Astfel, din lună în lună, până în septembrie, organizatorii pun la dispoziţie o platformă de matching care se axează pe câte un subiect din domeniul Bio. Digital Trade Week creează contacte reale. Dacă, de exemplu, o firmă producătoare şi distribuitoare de miere intră pe această platformă, se conectează direct cu importatorii de miere, toate produsele realizate de producător sunt încărcate pe Arabian Organics şi promovate acolo.

La începutul fiecărei săptămâni, se organizeză un webinar cu importatorii de pe piaţa arabă, din diverse domenii, care explică care sunt cererile şi schimbările din piaţă. Înscrierea este gratuită şi face parte din pachetul de înscriere la expoziţie.

Asociaţia Inter-Bio, organizaţie interprofesională pentru produse agroalimentare ecologice, a organizat, săptămâna trecută, împreună cu USH Pro Business, Bioterra, Asociaţia Bioagricultorilor din România şi clusterul Bio Danubius – membri fondatori ai asociaţiei, un seminar digital dedicat domeniului produselor ecologice, în contextul actual în care se menţin perfomanţele modeste ale domeniului în România.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri