Legea privind noua taxa auto a fost promulgata de presedintele Traian Basescu si va intra in vigoare dupa ce va fi publicata in Monitorul Oficial, a anuntat Presedintia Romaniei.
Legea privind taxa pentru emisiile poluante fusese aprobata, in cursul anului trecut, de ambele Camere ale Parlamentului, iar seful statului a semnat decretul de promulgare la data de 5 ianuarie. Dupa intrarea in vigoare a Legii, in termen de maximum 15 zile, Guvernul va aproba, prin hotarare, normele de aplicare a acesteia.
Pe baza noii legi, taxa de poluare se reduce cu pana la 25 la suta. Pe de alta parte, daca taxa deja platita este mai mare decat cea rezultata din aplicarea noii legi, contribuabilii vor putea solicita restituirea sumelor de bani platite in plus.
Paul Schiaucu (APIA): „Asteptam sa vedem forma finala a legii”
„Am avut o discutie in aceasta dimineata la nivelul APIA pe tema acestui act normativ. Asteptam publicarea in Monitorul Oficial, dupa care vom formula un punct de vedere. Dorim sa vedem forma finala, pentru ca pana acum am auzit mai multe variante contradictorii”, a declarat pentru Green Report Paul Schiacu, presedinte de onoare al Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA).
Initiatorul noii legi este Ministerul Mediului si Padurilor. Specialistii acestuia au dorit sa aplice principiul “poluatorul plateste“, indiferent de vechimea masinii sau de provenienta acesteia.
Taxa de poluare va fi platita, o singura data, pentru autovehiculele noi sau second-hand care sunt inmatriculate pentru prima data in Romania. Pentru masinile puse in circulatie inainte de anul 2007, care nu au platit o asemenea taxa, ea va fi achitata in momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor, dupa intrarea in vigoare a noii legi.
Valoarea taxei se va calcula in functie de tipul motorizarii, capacitatea cilindrica, emisia de CO2 si norma de poluare, luand in considerare si deprecierea autoturismului.
Taxa de poluare constituie venit la bugetul Fondului pentru Mediu, din care sunt finanțate mai multe programe. Intre acestea se numara “Rabla”, Casa Verde, Programul de impadurire a terenurilor degradate, Programul de realizare de spații verzi in localitați, Programul pentru cresterea producției de energie din surse regenerabile, precum si Programul de realizare a pistelor pentru biciclisti.
Foto: reviewingautos.blogspot.com
Citeste si:
Laszlo Borbely: Este “inadmisibil” sa eviti sa platesti taxa de poluare