Președintele a trimis la reexaminare Legea privind intervenția asupra urșilor

Președintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului spre reexaminare Legea prin care OUG privind aprobarea metodelor de intervenție imediată pentru prevenirea și combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor și bunurilor acestora, în intravilanul localităților, care fusese modificată și permitea și intervenția în extravilan. 

Faţă de conţinutul normativ al legii transmise la promulgare, considerăm însă că unele dintre dispoziţiile acesteia sunt neclare, de natură să genereze probleme în aplicare şi, prin urmare, se impun a fi reanalizate de către Parlament. În acest context, subliniem că revine Parlamentului sarcina de a găsi un just echilibru între protejarea dreptului la viaţă şi integritate fizică a persoanelor, pe de-o parte, şi prevenirea atacurilor săvârşite de către animale sălbatice ce aparţin unor specii protejate, pe de altă parte, prin soluţii legislative care să asigure un climat de siguranţă în comunităţile direct afectate, dar să contribuie şi la protejarea acestor specii”, argumentează şeful statului în cererea de reexaminare.

În scopul permiterii unor intervenţii imediate pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor şi bunurilor acestora şi prin raportare la legislaţia europeană a fost adoptată Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 81/2021, ale cărei prevederi se aplică numai în intravilanul localităţilor, mai arată sursa citată.

Prin Legea de aprobare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 81/2021, Parlamentul a eliminat însă sintagma „în intravilanul localităţilor” atât din titlul, cât şi din cuprinsul ordonanţei de urgenţă, lărgind astfel sfera de aplicare a metodelor de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun atât pentru intravilanul, cât şi pentru extravilanul localităţilor.

Din această perspectivă, apreciem că extinderea ariei de aplicare a măsurilor de intervenţie imediată şi pentru extravilanul localităţilor ar fi impus circumstanţieri, proceduri clare, criterii obiective, precum şi instituirea unui control şi a unor responsabilităţi corelative din partea autorităţilor din domeniul mediului. În absenţa acestora, aplicarea legii în forma transmisă la promulgare poate genera riscul apariţiei unor abuzuri. În plus, considerăm că măsurile de intervenţie imediată şi pentru extravilanul localităţilor ar trebui reglementate astfel încât derularea acestora în mediul natural al exemplarelor de urs brun să fie una cu caracter de excepţie, cu un regim juridic strict şi care să se coreleze cu întreaga legislaţie în domeniu, inclusiv cu procedurile prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice”, mai indică preşedintele Iohannis, în solicitarea de reexaminare transmisă Parlamentului.

În decembrie, Parlamentul a adoptat legea care aprobă ordonanţa de urgenţă prin care sunt stabilite condiţiile în care pot fi omorâţi urşii periculoşi. A fost eliminat, din actul normativ, prevederea privind intravilanul localităţilor, parlamentarii justificând această modificare prin faptul că este necesară intervenţia în cazul urşilor şi în zonele din afara localităţilor, în extravilan, în condiţiile în care atacurile au loc şi la stâne, pe poteci sau în cantoane silvice.

Modul de intervenţie imediată cuprinde o serie de etape care pot fi urmărite gradual:  alungare, capturare, tranchilizare şi relocare, sau prin eutanasiere / împuşcare.

Ministerul preciza că situaţia actuală impune intervenţia imediată în incidentele provocate de exemplarele de urs brun, în intravilanul localităţilor, fiind necesară crearea unui cadru legal care să permită înlăturarea de îndată a riscurilor cauzate de atacul acestor animale.

În comisia raportoare, s-a aliminat prevederea privind intravilanul, astfel că intervenţia asupra urşilor va putea fi făcută în orice zonă, şi în extravilan.

Activistul de mediu Mihai Goțiu a comentat pe Facebook, după anunțul privind trimiterea la reexaminare: „Se întâmplă și minuni. Administrația prezidențială a refuzat să promulge legea care favoriza împușcarea „la liber” a urșilor și a trimis-o la reexaminare, în Parlament”. Goțiu a completat: „Întoarcerea la reexaminare a Legii de aprobare a OUG nr. 81/2021 nu blochează aplicarea OUG nr. 81/2021, care rămâne în vigoare pe perioada de reexaminare și până când Legea de aprobare a OUG (fără alte modificări ale OUG ori cu amendamente) va fi promulgată. Așadar, cererea de reexaminare nu blochează ”extragerea”/împușcarea urșilor care ajung în localități și despre care se dovedește că pun în pericol viața, sănătatea și bunurile localnicilor. Singurul lucru blocat e posibilitatea de a împușca urși la liber, oriunde și oricând”.

Citește mai mult pe același subiect: Ordonanța pentru intervenția în cazul atacurilor urșilor a fost adoptată de Parlament. AUR a acuzat că se dorește un braconaj ascuns 

WWF: Legea privind intervenția la urși poate crea premisele vânătorii la trofeu, în forma adoptată de Parlament  

Expert în carnivore mari: OUG privind extragerea urșilor e greu de pus în aplicare. Trebuie reduse conflictele om-urs 

Ordonanța privind intervenția asupra urșilor este în vigoare. Până la acest moment, doi urși au fost deja împușcați în baza acesteia.

Șase motive pentru care urșii coboară tot mai des din pădure 

spot_img

Ultimele știri