Președintele statului Seychelles roagă lumea să protejeze oceanele într-un discurs ținut sub apă

Președintele statului insular Seychelles, Danny Faure, a ținut un discurs inedit într-un submersibil aflat în adâncului Oceanului Indian, în care cere luarea unor măsuri mai serioase la nivel global pentru a proteja oceanele lumii.

Danny Faure a descris oceanele ca fiind inima albastră a planetei.

„Oceanele acoperă două treimi ale suprafeței lumii dar rămân, în cea mai mare parte, necartografiate. Avem hărți mai bune cu planeta Marte decât avem cu fundul oceanelor. Această problemă este mai mare decât noi toți și nu putem aștepta ca generația următoare să o rezolve. Rămânem fără scuze pentru a nu lua atitudine și rămânem fără timp.”, a declarat Faure.

Președintele a ținut discursul într-un submersibil aflat la 120 de metri adâncime. După discurs, Faure a declarat că experiența a fost uimitoare și l-a făcut mai determinat ca oricând să vorbească despre protecția marină.

„Trebuie doar să facem ce trebuie făcut. Oamenii de știință și-au spus cuvântul.”

Rolul oceanelor în reglarea climei și amenințările pe care le înfruntă sunt subestimate de mulți, chiar dacă generează „jumătate din oxigenul pe care îl respirăm”.

Micile state insulare sunt printre cele mai vulnerabile la creșterea nivelului mării cauzată de schimbări climatice. Ele se înfruntă și cu eroziunea solurilor, moartea recifelor de corali și îndesirea evenimentelor meteo extreme.

În timpul expediției britanice la care a luat parte Faure, oamenii de știință de la Universitatea din Oxford au cercetat viața marină, au cartografiat zone vaste ale fundului mării și au explorat adâncimile cu submersibile și drone submarine.

Foarte puține detalii sunt știute despre oceane la adâncimi de peste 30 de metri. Cercetătorii au explorat adâncimi de până la 500 de metri, colectând aproximativ 1400 de mostre și 16 terabiți de date pe o suprafață de 25.000 de metri pătrați.

Datele colectate vor fi utilizate pentru a ajuta Seychelles să-și extindă politicile de protecție a oceanelor. Seychelles are în plan protecția a aproape o treime din apele sale naționale până în 2020.

„De la această adâncime, pot vedea viața sălbatică incredibilă care are nevoie de protecția noastră și consecințele distrugerii acestui ecosistem imens care a existat timp de milenii. Am creat peste ani aceste probleme. Le putem rezolva.”

Doar 5% din oceanele lumii sunt protejate. Statele lumii au fost de acord să protejeze 10% din oceane până în 2020, dar cercetătorii și ecologiștii spun că este nevoie de protejarea a 30%-50% din zonele oceanice aflate în afara apelor teritoriale ale națiunilor pentru a asigura biodiversitatea marină.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri