Premierul Emil Boc a anuntat astazi ca vrea demisia presedintelui Agentiei Nationale de Protectie a Mediului (ANPM), Iosif Nagy, daca Romaniei i se vor suspenda certificatele de emisii de dioxid de carbon.
"Capul sefului Agentiei de Protectie a Mediului trebuie sa fie pe masa daca acest lucru se va intampla. Vreau un plan foarte, foarte riguros ca in maximum sase luni sa se poata relua tranzactionarea acestor certificate, dar vreau capete jos daca o asemenea decizie se ia impotriva Romaniei si cei vinovati sa plateasca", a declarat primul-ministru, citat de agentia Mediafax.
O decizie oficiala privind certificatele de emisii ale Romaniei se va lua in cadrul reuniunii Comitetului de Conformare – Ramura de Implementare a Protocolului de la Kyoto, reuniune care se desfasoara in perioada 25-27 august la Bonn.
Potrivit unor surse neoficiale, citate de Mediafax, statul roman ar pierde sute de milioane de euro daca i se suspenda dreptul de tranzactionare a certificatelor de emisii de CO2. Suspendarea ar fi efectul unor nereguli constatate in Inventarul national de emisii – document elaborat de ANPM.
Inventarul National al emisiilor de gaze cu efect de sera trebuie inaintat de Romania, in fiecare an, catre Comitetul de Conformare – Ramura de Implementare a Protocolului de la Kyoto. Aceasta procedura este in vigoare din anul 2007. Romania ar fi acum pentru prima oara in situatia sa i se suspende certificatele de emisii.
Studiile se vor finaliza abia la sfarsitul anului 2011
Drept raspuns la criticile premierului Boc, ministrul Mediului si Padurilor, Borbely Laszlo, a confirmat ca exista in lucru, in Romania, patru studii privind emisiile de CO2. Ele vor fi insa finalizate abia la sfarsitul anului 2011. Pana atunci, nu este exclusa o suspendare a certificatelor de emisii ale Romaniei, a recunoscut Borbely. "Responsabilitatea era a ANPM, care trebuia sa se ocupe", considera ministrul Mediului.
Presedintele ANPM, Iosif Nagy, a declarat astazi, pentru Green Report, ca nu se considera vinovat, intrucat Agentia sa a elaborat si inaintat in fiecare an cate un Inventar National al emisiilor de gaze cu efect de sera. Aceasta obligatie a fost respectata si in anul 2011.
Daca, totusi, certificatele de emisii ale Romaniei vor fi suspendate, pierderile economice ale tarii noastre, generate de aceasta decizie, sunt greu de cuantificat. O estimare este imposibila, intrucat Romania nu a vandut, din anul 2008 si pana acum, niciun asemenea certificat, desi nu a avut restrictii. Potrivit presedintelui ANPM, Iosif Nagy, dupa expirarea eventualei suspendari, certificatele mai pot fi tranzactionate pana in anul 2012.
Mihai Diac
Citeste si:
Liderii UE cer taxa pe importurile din statele ce nu-si reduc emisiile;
Expertii europeni cerceteaza emisiile de dioxid de carbon ale Romaniei