Premiera in Romania: Panouri fotovoltaice la refugiile de creasta din Masivul Fagaras

Asociatia pentru Ecologie si Turism Montan Ecoxtrem a montat, cu sprijinul Serviciului Salvamont Arges, panouri fotovoltaice la refugiile de creasta din masivul Fagaras.

Scara, Cota 2000, Fereastra Zmeilor, Podul Giurgiului, Fereastra Mica si Iezer sunt cele sase refugii din Muntii Fagaras, unde turistii vor avea energie de la soare si-si vor putea incarca telefoanele mobile, aparatele foto, GPS sau alte dispozitive electronice la prizele tip “bricheta de masina”.

“Initiativa a venit din partea lui Frederic Enea, fiul unui argesean cu inima mare, care, desi este stabilit in SUA, a ramas cu gandul la drumetiile din Muntii Romaniei. Prin acest proiect, HighTech Passport, compania sponsor, si Asociatia Ecoxtrem spera sa incurajeze turismul de trekking si aventura din tara noastra si sa contribuie la aprofundarea conceptului de dezvoltarea durabila, prin folosirea surselor regenerabile de energie”, a declarat Oana Pirjolea, presedintele Asociatiei Ecoxtrem.


Panouri fotovoltaice in valoare de 6.000 de dolari

 

Panourile si materialele necesare proiectului au fost asigurate de compania HighTech Passport si furnizate de Petawatt Energia, costul acestora ridicandu-se la 6.000 de dolari. Panourile au fost montate in a doua jumatate a lunii august, de catre membrii Asociatiei Ecoxtrem cu sprijinul Salvamont Arges.

“Speram ca oferind posibilitatea turistilor de a avea in permanenta un telefon incarcat pentru a apela serviciul salvamont sau de a se putea localiza prin GPS, sa putem preveni foarte multe din situatiile care, altminteri, ar putea degenera in accidente grave, micsorand astfel numarul interventiilor” a mentionat Ion Sanduloiu, seful Salvamont Arges.

AETM Ecoxtrem a fost fondata in anul 2003 cu scopul de a-i invata pe tinerii pasionati de expeditii montane si sport extrem sa gestioneze situatiile limita in care se pot gasi pe munte.

In acest moment, activitatea asociatiei consta in implicarea in proiecte ecologice, amenajare trasee turistice, precum si organizarea de scoli montane unde cursantii sunt initiati in: alpinism, escalada, trekking, educatie ecologica, tehnici de supravietuire, prim-ajutor, orientare turistica.

Mihaela Pavnutescu

 

spot_img

Ultimele știri