Premieră: prima țară care primește bani pentru că și-a protejat pădurea

Gabon a devenit prima țară africană care primește o plată pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon prin protejarea pădurii tropicale, anunță BBC.

Inițiativa privind pădurile din Africa Centrală (Cafi), susținută de ONU, a plătit 17 milioane de dolari – prima tranșă dintr-un acord de 150 de milioane de dolari încheiat în 2019.

Aproape 90% din Gabon este acoperită de păduri, care captează mai mult carbon decât emite țara. Pădurile tropicale sunt vitale pentru a absorbi emisiile care încălzesc clima de pe glob.

Gabonul a demonstrat că a reușit să reducă defrișările și, astfel, să își diminueze emisiile de carbon între 2016 și 2017, comparativ cu deceniul precedent, potrivit Cafi.

Ca urmare, Norvegia, prin intermediul Cafi, a plătit Gabonului 17 milioane de dolari, pe baza unei formule legate de numărul de tone de carbon care ar fi fost eliberate în caz contrar. Restul de 150 de milioane de dolari ar trebui să fie virați în anii următori.

Plata inițială reprezintă doar 0,1% din PIB-ul anual al Gabonului, dar ministrul pădurilor, Lee White, a declarat pentru BBC că este un prim pas important.

Norvegia a validat sistemele Gabonului de monitorizare a defrișărilor și a emisiilor de carbon, care ar putea fi folosite pentru a ajuta țările cu emisii ridicate de carbon să plătească Gabonului pentru gestionarea resurselor sale în viitor, a declarat ministrul.

În ultimii ani, Gabon a lansat o serie de programe de conservare, inclusiv crearea a 13 parcuri naționale și un proiect de combatere a exploatării forestiere ilegale.

Cu toate acestea, țara dorește să câștige mai mulți bani din lemn și afirmă că va continua să taie copaci și să crească valoarea sectorului prin prelucrarea unei cantități mai mari de materie primă în țară.

Arborii bătrâni din Gabon sunt esențiali pentru întreaga lume, deoarece rețin mai mult carbon decât pădurile similare din Amazon – pădurile adăpostesc, de asemenea, aproximativ 60% dintre elefanții de pădure care supraviețuiesc în Africa.

 

spot_img

Ultimele știri