Premieră pentru România: autoritățile și ONG-urile au semnat un acord pentru protejarea padurilor

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și 4 organizații de mediu au semnat astăzi o declarație referitoare la prioritățile asumate pentru protejarea padurilor și stoparea tăierilor ilegale. Reprezentanții Greenpeace, WWF, Eco Civica și Propark speră să inclusă astfel în strategia și în planul de acțiune al autorităților atât propriile revendicări, cât și pe cele exprimate de populație la protestele pentru pădure de anul trecut.

Acord semnat de MMAP cu ONG-urile, pentru protejarea padurilor

Acordul semnat cuprinde 10 măsuri, dintre care amintim: îmbunătățirea sistemului de urmărire a masei lemnoase pe teritoriul țării (SUMAL), elaborarea unei strategii forestiere care să permit accesarea de fonduri europene pentru reîmpăduriri, reînființarea direcției de control a tăierilor de pădure în cadrul Ministerului (direcție cu 16 angajați), mărirea amenzilor și suplimentarea numărului de contravenții referitoare la tăierile de pădure, suplimentarea cu 160 de persoane a numărului de ingineri silvici care asigură funcționarea Gărzii Forestiere, identificarea surselor de finanțare pentru despăgubirea cu 60 de milioane de lei a proprietarilor de păduri situate în arii protejate și înființarea unui catalog al pădurilor virgine.

Secretarul de Stat în Ministerul Mediului, Erika Stanciu, a solicitat susținerea tuturor actorilor implicați.

Multe dintre prioritățile pe care le-am definit la preluarea mandatului corespund cu cele pe care și le-a propus societatea civilă. Am foarte mare încredere că în acțiunile noastre din lunile următoare vom beneficia de sprijin din partea experților din organizații.

De asemenea, a mai precizat că se lucrează la îmbunătățirea Radarului Pădurilor, astfel încât aplicația prin care cetățenii pot solicita verificarea transporturilor de lemn să returneze în mod automat date despre caracterul legal sau ilegal al acțiunii. Astfel, cetățenii vor putea apela 112 doar dacă vor constata nereguli.

Textul declarației poate fi consultat pe site-ul Greenpeace.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri