Padurile virgine, protejate prin lege

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca Palmer, a semnat Ordinul de Ministru prin care Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor creează cadrul legal de inventariere și punere sub protecție a tuturor pădurilor virgine din România.

Cristiana-Pasca Palmer

WWF România anunța în urmă cu o lună că identificarea pădurilor virgine este un proces amplu, care necesită grupuri de lucru cu factorii responsabili,  consultări publice cu factorii interesați, analiza suprafețelor în baza datelor existente și a informațiilor provenite din consultări, verificarea în teren a tuturor suprafețelor potențiale, validarea suprafețelor conforme, seminarii cu factorii interesați în care sunt prezentate rezultatele, înștiințarea autorităților și punerea la dispoziție a datelor de identificare a suprafețelor validate, confirmarea suprafețelor de către autorități și securizarea lor.

După campania pentru protejarea pădurilor virgine din 2011, WWF a obținut în 2012 instituirea legislației necesare pentru protejarea acestor păduri. Ultimul pas – identificarea lor, constă în înființarea Catalogului Național al Pădurilor Virgine și Cvasivirgine din România. Odată instituit acest document, WWF va putea să propună, alături de alte inițiative, includerea celor peste 20.000 ha de pădure identificate deja în ultimii patru ani, folosind resurse proprii.

Aproximativ 20.000 ha de păduri virgine și cvasivirgine au fost identificate și cartate în urma evaluărilor de teren realizate de WWF-România alături de specialiști independenți din domeniul forestier.

Acestea se află în județele: Maramureș – peste 4.700 ha, Sibiu – peste 2.800 ha, Covasna – peste 400 ha, Brașov – peste 4.300 ha, Hunedoara – peste 600 ha, Gorj – peste 4.000 de ha, Mehedinți – peste 2.100 de ha, Caraș-Severin – peste 800 de ha și Bistrița-Nasaud – peste 100 ha.

Citește și:

WWF România: Pădurile virgine nu pot fi protejate dacă nu sunt identificate, cartate și recunoscute

spot_img

Ultimele știri