Muntii Lunii, cartografiati pe GPS de alpinisti romani

In Muntii Ruwenzori din Uganda, adesea identificati cu Muntii Lunii, la care facea referire geograful grec Ptolemeu, a fost marcata, pe GPS, o noua ruta de escaladare de catre alpinistul David Neacsu, liderul primei expeditii romanesti pe Everest, impreuna cu 5 membri ai Asociatiei Oxigen.

Anul acesta am efectuat deja a patra expeditie pe muntele Ruwenzori si am constatat din nou o micsorare a ghetarului Stanley cu aproximativ 80 de metri. Daca in anul 2004, cand am organizat prima expeditie, puteam ajunge in varf traversand acest ghetar, anul acesta gradul mare de topire a lasat in suspensie o scara de trecere pe un alt versant. Astfel, am marcat cu GPS-ul o noua ruta de escaladare care este ceva mai tehnica si este cu 40 de minute mai lunga decat vechiul traseu. Desi, din aceasta cauza, traseul a fost mai greu de escaladat decat in anii precedenti, expeditia care a durat 9 zile s-a finalizat cu atingerea varfului Marguerita”, aspus David Neacsu.

Expeditia din Muntii Ruwenzori, unde varful Margherita atinge  5.109 metri, a avut trei obiective, toate atinse: masurarea nivelului ghetarului Stanley; cartografierea unui nou traseu de escaladare a muntelui Ruwenzori si atingerea varfului Marguerita.

Celor 6 romani care s-au intors ieri, in Bucuresti li s-au alaturat in timpul expeditiei, care a durat 10 zile, 3 ghizi, 2 bucatari si 19 localnici.

Expeditia, un semnal
de alarma pentru protejarea ghetarilor

Efectuarea acestei expeditii este semnalul nostru de alarma, este indemnul nostru catre toti oamenii de a proteja mediul inconjurator. Viteza de topire a ghetarilor este unul dintre cele mai importante indicatoare ale pericolului fenomenului incalzirii globale. In urmatorii 10-15 ani estimam ca ghetarul Stanley se va topi complet si cu siguranta nu va fi singurul. Principala cauza sunt activitatile noastre si cu siguranta, solutia este tot in mainile noastre„, a  spus Sorin Delivasile, presedintele Asociatiei Oxigen.

Dispar ghetari din Africa

Cercetatorii apreciaza ca ghetarii din zona Rwenzori vor disparea in intregime in urmatorii 20 ani. Conform masuratorilor, in urma cu 50 ani, calota glaciara avea o suprafata de 6 kilometri patrati, iar acum aceasta este sub 1 kilometru patrat. Aceasta zona montana, una dintre rarele zone aflate la Ecuator care au si ghetari, a fost declarata sit Unesco World Heritage in anul 1994.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri