Apeel, soluția care prelungește viața fructelor și legumelor de până la trei ori

Apeel este un extras din coaja fructelor care creează pentru acestea și pentru legume un al doilea înveliș protector. Astfel, produsele rezistă chiar și de trei ori mai mult, iar soluția previne risipa alimentară.

Apeel, soluția care le prelungește viața fructelor și legumelor de până la trei ori

Un start-up din California a găsit o soluție simplă la o ramură a risipei alimentare: să împiedice fructele și legumele, odată culese și expuse la raft, să elimine apa și oxigenul. A făcut asta prin crearea unei substanțe obținute din derivate din plante – lipide și glicerolipide – care există în mod natural în coaja, pulpa și semințele tuturor fructelor și legumelor.

Această substanță este dizolvată în apă, în care ulterior sunt scufundate produsele. După ce se usucă, Apeel creează o a doua coajă subțire, fără culoare, fără miros și fără gust. Aceasta nu poate fi îndepărtată de pe fructe și legume printr-o simplă spălare, dar Administrația de Alimente și Medicamente din SUA a numit-o „recunoscută în general ca sigură pentru consum”.

Rezultatul este că procesele de evaporare a apei și de oxidare sunt încetinite, astfel încât produsele rezistă la raft de două sau chiar de trei ori mai mult.

„Înseamnă că arunci mai puține produse și că vei avea produse de calitate în frigider”, a comentat inventatorul metodei, James Rogers, pentru CNBC. „Încetinim puțin ceasul care ticăie. Și prin asta, ai mai mult timp să te bucuri de mâncare acasă și vei arunca mult mai puțină”.

De exemplu, testele de laborator au arătat că o căpșună pe care a fost aplicată soluția Apeel rezistă nouă zile, timp în care una fără acest tratament intră în putrefacție. Avocado rezistă chiar și 30 de zile, bananele – 10, fasolea verde – 15, mango – 18 zile, roșiile – 30 de zile, iar lămâia – 54 de zile.

https://www.youtube.com/watch?v=sLuj-UHg5tQ
O versiune a produsului poate fi aplicată de către fermieri direct pe culturi, iar distribuitorii pot insera procesul de clătire în linia de ambalare. Deocamdată, în magazine se comercializează numai avocado pe care a fost aplicată soluția Apeel. Harps, un lanț de alimentare, a anunțat că în trei luni a aruncat cu 60% mai puține astfel de fructe.

Potrivit ONG-ului american ReFed, care studiază business-urile inovatoare din domeniul risipei alimentare, Apeel a primit finanțări de 70 de milioane de dolari, în 2018.

„Nu ne gândim la asta ca fiind o soluție pentru o mică parte lumii. Ne gândim să o răspândim la nivel global”, a mai spus Rogers.

Organizația Alimentelor și Agriculturii din Națiunile Unite a raportat o risipă alimentară de 2,6 trilioane de dolari, la nivel mondial. Americanii aruncă la gunoi mâncare de 218 miliarde de dolari pe an, din care 18 miliarde de dolari sunt pierderile retailerilor.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri