Prefectura Mures anunta ca a castigat un proces cu SC Domeniul Silvic Gudeamesterhaza SA, societate infiintata in 2005, care solicita restituirea in natura a aproape 20.000 de hectare de padure, in zona comunelor muresene Stanceni, Rastolita, Lunca Bradului si Deda, sentinta putand fi insa atacata.
Potrivit unui comunicat de presa transmis, joi, de Prefectura Mures, institutia a obtinut in instanta respingerea actiunii formulate de SC Domeniul Silvic Gudeamesterhaza SA, societate infiintata in 2005, care, in anul 2006, a chemat in judecata Comisia judeteana pentru stabilirea drepturilor de proprietate privata asupra terenurilor, solicitand restituirea in natura a suprafetei de 19.850 de hectare de teren cu vegetatie forestiera, din zona comunelor Stanceni, Rastolita, Lunca Bradului si Deda, potrivit Mediafax.
Reprezentantii Prefecturii Mures afirma ca, potrivit documentelor, SC Domeniul Silvic Gudeamesterhaza SA a fost infiintata ca entitate continuatoare a unor structuri existente in perioada interbelica, iar "Judecatoria Reghin a acceptat reinfiintarea societatii, incalcandu-se Legea 31/1990 a societatilor comerciale si Legea 26/1990 privind Registrul Comertului".
Reinfiintarea societatii respective a avut ca scop exact revendicarea celor aproape 20.000 de hectare de padure, dat fiind ca, potrivit Legii 247/2005, nicio suprafata de padure nu se retrocedeaza cetatenilor straini sau societatilor comerciale, afirma reprezentantii Prefecturii Mures.
"In aceste conditii, SC Gudeamesterhaza SA nu putea fi, teoretic, societate comerciala, daca dorea sa aiba sanse de izbanda. S-a gasit insa solutia de a se reinfiinta sub forma unor asociatii, nefiind obligata sa se inregistreze la Registrul Comertului, ci doar la Registrul Special tinut la grefa Judecatoriei Reghin", se precizeaza in comunicat, care adauga ca, astfel, societatea in cauza a fost considerata mostenitoare a patrimoniului vechii societati comerciale interbelice cu acelasi nume, fiind acceptata de judecatori ca "revendicator" legitim.
Potrivit prefectului de Mures, Marius Pascan, atat Comisia judeteana de fond funciar pe care o prezideaza, cat si Prefectura Mures au fost parti in acest proces.
"Noi ne-am luptat pentru a apara domeniul public al statului. E vorba de mii de hectare de arii naturale protejate, care sunt si vor fi administrate de Directia Silvica Mures", a declarat, prefectul judetului Mures, Marius Pascan.
El a precizat insa ca mai exista cai de atac in ce priveste ultima sentinta a Judecatoriei Reghin.
Foto: cdluebke.blogspot.com