Reconectarea locuintelor la RADET, in discutii la Primaria Bucuresti

Primaria municipiului Bucuresti discuta un proiect de aprobare a unui studiu privind strategia energetica a Capitalei. Acesta prevede, printre altele, ca locuintele deconectate de la incalzirea centrala vor fi reconectate obligatoriu in maximum cinci ani la sistemul centralizat, aflat in faliment, transmite Mediafax.

Proprietarii de centrale termice individuale vor avea ca unica alternativa sa isi asigure, in acelasi interval, o sursa de caldura care sa provina din surse regenerabile.

Studiul aflat in discutia Primariei Capitalei a fost redactat de catre o firma privata, in baza unui contract incheiat cu municipalitatea la sfarsitul anului 2007, si este prezentat pe site-ul institutiei in dezbatere publica, termenul fiind 14 mai.

Documentul prevede ca acei consumatori deconectati de la sistemul de incalzire centralizata sa fie notificati ca "trebuie" sa se reconecteze intr-o perioada limita considerata rezonabila, de 3-5 ani.

Nicio vorba despre modul de instalare a energiilor verzi

Autorii materialului nu explica si modul in care ar putea fi instalate surse de energie regenerabila (energie solara, biomasa sau biocombustibil, pompe de caldura bazate pe electricitate verde) intr-un bloc in care nu toti locatarii dispun de sisteme individuale de incalzire, dar admit ca in numai 50% dintre cladirile din Bucuresti pot fi instalate sisteme de panouri solare.

Este estimat insa ca tinta privind conectarea consumatorilor de gaz natural la sistemul de termoficare va fi atinsa, in functie de scenarii, intre 2018 si 2025.

Documentul releva totodata ca au fost analizate diferite puncte slabe la nivel organizational, structural si de management pentru sistemul de termoficare din Bucuresti, dintre care una principala este falimentul RADET.

Taxa de racordare la reteaua de termoficare este indicata intre 1.200 si 3.500 euro.

O alta recomandare este eliminarea subventiilor generale si introducerea unor subventii acordate pe criterii sociale, odata cu divizarea Capitalei in 10-15 zone de distributie.

Oprescu: Scoaterea centralelor din apartamente este o aberatie

Primarul Sorin Oprescu a declarat, ca studiul privind strategia energetica a Bucurestiului, care prevede, printre altele, ca locuintele cu centrale termice deconectate de la incalzirea centrala sa fie reconectate obligatoriu, in maximum cinci ani, la sistemul centralizat este o aberatie.

"Este vorba de un studiu contractat in 2007, inglobat in strategia energetica nationala, efectuat de o firma din Danemarca. Directiile strategice sunt orientative. Evident ca vor interveni o serie intreaga de modificari dupa aparitia lui pe site", a spus Sorin Oprescu.

Potrivit edilului sef al Capitalei, "scosul centralelor din apartamente este o aberatie", insa studiul care a aratat acest lucru a fost publicat pe site, fara a se interveni asupra lui, fiind vorba de niste directii generale, orientative.

"In momentul in care vom introduce acest proiect spre aprobare consilierilor generali, vor exista analize care sa fundamenteze orice fel de masuri pe care le va lua municipalitatea", a mai spus Oprescu.

Intrebat de ce a fost postat pe site-ul Primariei Capitalei intr-o forma cu care primarul general nu este de acord, Sorin Oprescu a raspuns ca atata vreme cat studiul a fost astfel conceput, trebuia publicat in aceasta forma, tocmai pentru ca cetatenii sau persoanele de specialitate sa poata sa aduca modificari acestui proiect.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri