Rechinul Marele Alb – ucigas in serie

Un nou studiu publicat in Journal of Zoology arata ca rechinii si criminalii in serie au comportamente asemanatoare: acestia se ascund pentru a isi observa prada, vaneaza strategic si invata din incercarile anterioare, informeaza The Guardian.

Cercetatorii au folosit o metoda de cercetare specifica ucigasilor in serie pentru a invata cum vaneaza Marele Alb. “Exista o strategie”, a spus co-autorul studiului Neil Hammerschlag. Rechinii ar fi putut sa astepte in locurile unde vietuiesc foci in cazul in care vanau la intamplare, dar au adoptat o alta metoda.

Studiile au aratat ca ei aveau tinte, urmarindu-si victimele de la aproximativ 90 de metri. Distanta era suficient de mica pentru ca ei sa isi poate vedea prada, dar suficient de indepartata pentru a nu fi observati. Rechinii atacau cand lumina era slaba si preferau ca victimele sa fie singure si tinere, incercand sa loveasca atunci cand nu erau in competitie cu cei din apropiere.

“Ambii au aceleasi obiectiv: sa gaseasca o tinta, prada sau victima”, a spus co-autorul D. Kim Rossmo, profesor de justitie criminala la Universitatea San Marcos din Texas. “Trebuie sa pandeasca. Vor sa fie eficienti in cautarea lor”, a adaugat Rossmo.

Cercetatorii au afirmat ca diferenta dintre Marele Alb si criminalii in serie este aceea ca rechinii vaneaza mai mult pentru supravietuire decat de placere.
Pentru a realiza acest studiu, Martin si Hammerschlag au urmarit rechini de dimineata pana seara, au aplicat metode de urmarire a criminalilor si au gasit sabloane in ceea ce priveste atacul rechinilor.

Nu toata lumea este de acord cu ipoteza studiului; George Burges, un cercetator in atacul rechinilor de la Universitatea din Florida, a refuzat sa ia parte la cercetare: “Rechinii sunt ca si multi alti pradatori care au dezvoltat un tipar al atacurilor, in mod evident benefice pentru specia lor.”
 

Foto: Networkroundtable

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri