Prahova: Proiectul Colectarea selectiva a deseurilor in orasul Breaza a ajuns la final

Depozitarea deseurilor uzuale, menajere, multe dintre acestea nefiind biodegradabile constituie o problema de mare actualitate, recunoscuta ca generatoare de impact si risc pentru mediu si sanatatea publica.

In plus, realitatea arata ca in zilele noastre, deseurile menajere contin si o cantitate insemnata de materiale provenite din ambalarea alimentelor si chiar o serie de obiecte de uz casnic sau personal deteriorate, care nu mai sunt niste gunoaie de aruncat ci o adevarata resursa secundara de materii prime si materiale refolosibile. Cunoscut fiind faptul ca resursele naturale sunt limitate, lada de gunoi constituie astazi un bogat si inepuizabil zacamant. Putem beneficia de acest important zacamant prin implementarea sistemului de colectare selectiva a deseurilor, valorificarea si reciclarea deseurilor refolosibile.

Fiecare cetatean trebuie sa constientizeze faptul ca, daca nu actioneaza in directia colectarii separate a unor deseuri care se genereaza zilnic (ambalaje de hartie si carton, recipienti din plastic, sticla sau metal, deseuri electrice si baterii) si le arunca amestecat in pubele sau containere de gunoi, acest lucru se va reflecta foarte curand nu doar in gradul ridicat de poluare care afecteaza sanatatea umana si a mediului, ci si in pretul pe care trebuie sa-l plateasca pentru produsele noi din acelasi material, pentru serviciul de salubritate etc.

Necesitatea colectarii selective a deseurilor in scopul valorificarii si reciclarii deseurilor refolosibile este sustinuta de Directivele Uniunii Europene referitoare la gestionarea deseurilor. Legislatia in vigoare din tara noastra urmeaza indeaproape aceste directive. Astfel, Hotararea de Guvern nr.621/2005, completata si modificata de Hotararea nr. 1.872 din 21 decembrie 2006 stabileste, pentru autoritatile si institutiile administratiei publice locale, responsabilitati in asigurarea colectarii selective a deseurilor de ambalaje de la populatie, iar pentru institutiile publice, asociatiile, fundatiile si persoanele fizice detinatoare de deseuri de ambalaje, urmatoarele (Art. 20):
a) sa depuna selectiv deseurile de ambalaje in containere diferite, inscriptionate corespunzator, amplasate special de autoritatile administratiei publice locale;
b) sa predea deseurile de ambalaje la operatorii economici specializati sa colecteze si / sau sa valorifice deseuri.

Asociatia EURECO a incercat sa contribuie la rezolvarea problemelor de mediu generate de deseurile menajere prin realizarea proiectului "Colectarea selectiva a deseurilor in orasul Breaza". Proiectul finantat in proportie de 90% de Administratia Fondului de Mediu a demarat in luna martie a anului 2007 si are o durata de 12 luni. Acum, cand ne apropiem de finalul acestui proiect, incercam sa facem un scurt bilant al celor realizate.

Proiectul s-a desfasurat pe o zona pilot care a cuprins 5 strazi din zona centrala a orasului (B-dul Eroilor, B-dul Nou, strazile Miron Caproiu, Vasile Alecsandri, Eternitatii) si in cartierele de blocuri (Asociatia de Proprietari PARC 1 si Asociatia de Proprietari nr.4). Intrucat informarea si educarea populatiei pentru colectarea selectiva a deseurilor a constituit obiectivul principal al proiectului, in acest scop au fost desfasurate mai multe activitati: publicarea unor articole informative in presa locala si judeteana, realizarea si distribuirea a 1000 pliante si 1000 fluturasi continand informatii utile pentru proiect, amplasarea a 10 panouri publicitare in zona de desfasurare a proiectului, difuzarea unui videoclip publicitar, special realizat in acest scop, pe postul PRIMA TV Campina, receptionat si in Breaza.

Pe langa actiunile de informare si educare a populatiei au fost create si facilitati pentru colectarea selectiva a deseurilor: au fost distribuiti 10.000 saci personalizati pentru PET-uri si hartie si au fost amplasate 6 containere pentru colectarea PET-urilor si a ambalajelor din plastic si 4 containere pentru colectarea hartiei.

Containerele au fost amplasate in zona cartierelor de blocuri si deservesc atat populatia, cat si agentii comerciali. Un ajutor important in realizarea proiectului l-am primit din partea Primariei Breaza si a operatorului privat de colectare a deseurilor – S.C. Floricon Salub. S.R.L. – prin asigurarea spatiilor si a capacitatilor de colectare, precum si a ritmicitatii transportului, conform unui grafic stabilit de comun acord. In luna ianuarie 2008, S.C Floricon-Salub S.R.L. a premiat 3 abonati care au colectat cea mai mare cantitate de PET-uri si hartie in luna respectiva, prin scutirea de plata a taxei de salubritate. Astfel, Rancioaga Gheorghe, Buzatu Nicolae si Apostol Aurica vor fi scutiti de plata acestei taxe pe o perioada de 1 an, 6 luni si respectiv 3 luni, incepand cu luna februarie 2008.

In perioada iunie 2007 – ianuarie 2008 au fost colectate 1.500 Kg. PET-uri si 4.500 kg. hartie si carton. Proiectul si rezultatele lui au fost popularizate la nivelul judetului si nu numai, prin paginile web gazduite pe web site-ul Agentiei pentru Protectia Mediului – Prahova (www. apmph.ro). Dupa rezultatele enumerate mai sus, putem spune ca in orasul Breaza actiunea de colectare selectiva in scopul valorificarii si reciclarii deseurilor refolosibile a fost demarata. Important este faptul ca populatia antrenata in acest proiect a inteles ca prin colectarea selectiva a deseurilor putem contribui la o dezvoltare durabila. Membrii Asociatiei EURECO vor milita incontinuu pentru aceasta, constienti de faptul ca "o societate durabila este cea care isi modeleaza sistemul economic si social astfel incat resursele naturale si sistemele de suport ale vietii sa fie mentinute". Mai sunt multe de facut. Marirea capacitatii de colectare, ca urmare a amplasarii unui numar mai mare de containere inscriptionate pentru colectarea selectiva a deseurilor este absolut necesara.

Speram ca prin ajutorul Primariei Breaza si al operatorului privat de colectare a deseurilor SC Floricon- Salub S.R.L., experienta castigata in cursul derularii proiectului sa fie valorificata si acest sistem de colectare sa fie mentinut si dupa terminarea proiectului si sa fie extins la nivelul intregului oras.

Pentru mai multe informatii viziteaza Prahova

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri