Daca, in ceea ce priveste poluarea clasica a aerului, a solului si a subsolului, autoritatile judetene mai au multe de facut, la capitolul poluare radioactiva, prahovenii n-ar avea motive sa fie ingrijorati. Cele doua statii de monitorizare a radioactivitatii factorilor de mediu, amplasate in Ploiesti si in vecinatatea Cabanei "Babele", "nu au inregistrat niciun eveniment de contaminare radioactiva a mediului", a precizat, ieri, conducerea Agentiei de Protectia Mediului Prahova.
Putini dintre noi stiu, probabil, ca statia de la "Babele" a fost printre putinele din Romania acelor vremuri care a semnalat, imediat, explozia radioactiva de la Cernobal, soldata cu consecinte tragice. La aceasta statie, situata in creierii muntilor, lucreaza 4 oameni, dintre care doi sunt sot si sotie.
Conform fisei postului, acestia sunt obligati ca, din 3 in 3 ore, sa recolteze probe din aer, apa si sol si sa le analizeze in propriul minilaborator, analize care se trimit, apoi, zilnic, Laboratorului de radioactivitate a mediului din Bucuresti. Cei 4 angajati ai APM Prahova lucreaza in ture de cate o saptamana- doua, fiecare, dupa care coboara in oras.
De circa o luna, insa, telecabina din Busteni fiind defecta (i s-a rupt un cablu), acestia urca si coboara la/si de la locul de munca pe jos, indiferent de starea vremii si cu rucsacul plin cu alimente in spate. Pentru acest efort, uneori supraomenesc, acestia primesc, in plus, la salariu, pe langa plata orelor de noapte, un modest spor de izolare. Nadajduim ca premierului Boc nu-i trece prin gand sa li-l taie!